Kanta-Häme

Ilkivaltaa veden koepumppauspaikalla Räyskälässä

Lopen Räyskälässä toistaiseksi tuntematon ilkivallantekijä rikkoi paikkoja pohjaveden koepumppauspaikalla.
 
Forssan vesihuoltolaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen kertoo kuulleensa asiasta, kun hän oli matkalla paikalle keskiviikkona aamupäivällä.
 
– Täällä on väännetty pumpusta eli veden poistoputkesta venttiili kiinni, ja vesi on pumpussa käynyt venttiiliä vasten. Pumppu on kuumentunut ja käytännössä palanut, joten se meni rikki.
 
Poistoputki on tuhansien eurojen arvoinen. Se oli myös katkaistu. Paakkonen kertoo, että varapumppu saadaan toimintaan.
 
Lisäksi vesiautomaatteja on rikottu sekä sähkökaapeleita revitty irti.
Koepumppauspaikka sijaitsee Parkuvan ja Siltastenlammin välisellä alueella.
 
Alueelle kameravalvonta
Vesiautomaateilla on toimitettu letkuja pitkin lähialueen mökkiläisille vettä. Keskiviikkona korjaustyöt aloitettiin heti, kun tilanteesta saatiin kokonaiskuva.
 
Ilkivallan seurauksena mökkiläisiltä olivat keskiviikkona vedet poikki. Ensimmäinen asia oli saada vedet taas kulkemaan. Paakkonen kertoo, ettei vastaavaa ole aiemmin tapahtunut.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun jollekulle tai jollekin ryhmälle on tullut niin sanotusti mitta täyteen, ja on päätetty ottaa oikeus omiin käsiin.
 
Tekijästä ei ollut keskiviikkona tietoa. Joitakin yöllisiä silminnäkijähavaintoja on olemassa, mutta varmaa tietoa ei ole.
 
Paakkonen kertoo, että vielä ei ole päätetty, tehdäänkö ilkivallasta poliisille rikosilmoitusta.
Kaikki edellytykset sille olisi olemassa. Hoidamme ensin tilanteen kuntoon ja päätämme sitten.
Alueelle asennetaan kameravalvonta, jos sen avulla tihutyön tekijästä saataisiin havainto ja kenties henkilöllisyys tai henkilöllisyydet selville.
 
Tuloksia elokuussa
Mökkiläiset suhtautuvat Paakkosen mukaan tilanteeseen ymmärtäväisesti. He ovat kuitenkin harmissaan ilkivallasta.
 
Paakkonen kertoo, että kaikki pumppaustulokset ovat jo olemassa. Ilkivallalla ei siis voida estää kokeen tekemistä, vaan sillä hankaloitetaan asukkaiden elämää, kun vettä ei tule.
Koepumppaus on päätetty suorittaa loppuun niin sanottuna saattohoitona, eli pumpata vettä tuhat kuutiota vuorokaudessa syyskuun loppuun asti.
 
Pumppauslupa on viiteen kuutioon, mutta viime viikolla määrä oli vielä kaksi kuutiota. Se päätettiin puolittaa vesiongelmien takia.
Räyskälässä on ihmetelty koepumppausten aikana Parkuvan veden pinnan alenemista ja Siltastenlammin pintaveden laadun huononemista.
 
– Ennen kuin kaikki tutkimustulokset tulevat, emme voi tarkkaan tietää, mikä on koepumppausten vaikutus näihin.
 
Ainakin osa tuloksista saadaan elokuussa. (HäSa)
 

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic