Kanta-Häme

Ilkka Juote säveltää elämän pienet ilot messuiksi

Kun Lopen kappalaiselta, Ilkka Juotteelta kysyy, mistä hänen lukuisat gospelmessunsa syntyvät, hän sanoo naurahtaen: Jossei tiedä mistä se tulee, se on lahja!
 
– Näin sanoi minulle ystäväni, säveltäjä Ahti Kuorikoski, kun keskustelin hänen kanssaan säveltämisestäni.
 
Lopella seurakunnan pastorin gospelmessuissa on käyty jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Ensimmäinen syntyi vuonna 1986 vain kaksi vuotta sen jälkeen, kun Ilkka Juote saapui kuntaan.
 
Sadonkorjuumessu riemastutti siinä määrin, että sitä ruvettiin tekemään muuallakin. Huipennus saavutettiin, kun messu levytyksen jälkeen toteutettiin televisiossa vuonna 1990.
 
Sävelen pitää tarttua
Gospelmessut ovat osa Ilkka Juotteen elämää ja elämän tarkoitusta. Hän näkee työssään, kuinka Jumalan sana ilahduttaa ja lohduttaa musiikin kautta.
 
Parhaimmillaan aivan tuoreen laulun parin ensimmäisen säkeen jälkeen seurakunta yhtyy lauluun spontaanisti.
 
– Kun sävellän ja sanoitan messua, nykyään usein pelkistän ja pelkistän, kunnes sävel on hyvin yksinkertainen. Helposti opittava sävel tempaa mukaansa. Joskus kuulee moitittavan lauluja ja jopa joitakin virsiä liian monimutkaisiksi ja vaikeiksi.
 
Messuissaan Ilkka Juote pyrkii johdonmukaisuuteen, sävelmällissanaiseen kokonaisuuteen. Hän myöntää, että osa messuista on tietoisesti hyvin helposti omaksuttavaa musiikkia, mutta toisissa messuissa hän on hakenut monimuotoisempaa sävelkieltä.
 
Sadonkorjuumessua seurasivat pian Kylväjämessu ja Elonkorjuumessu. Maanviljelyyn liittyvät ja osin vanhaan kylvöjen siunaukseen pohjautuvat messut kumpuavat Ilkka Juotteen juurista. Hän kasvoi Somerolla maatalon poikana, joka hakeutui pappisopintoihin.
 
Sävellystyö alkoi nuorena
Ensimmäisen sävellyksensä hän teki jo 14-vuotiaana, jolloin tuli uskoon. Tuolloin seitsenvuotiaasta lähtien klassista pianonsoittoa opetellut poika istui harmonin ääreen ja sävelsi laulun ”Ihmisen mettäkävely”.
 
– Vuosikymmeniä sitten sävelletty laulu sai viululla soitetun kantaesityksensä vasta viime vuoden elokuussa Vojakkalan lavalla köynnösjumalanpalveluksessa, Ilkka Juote kertoo.
 
Ilkka Juote, kitara ja musiikki on yhdistelmä, joka on tarkoitettu kaikille. Esimerkiksi nuorille, jotka pääsevät rippileireillä säveltämään ja sanoittamaan itse omia lauluja.  Näistä moni laulu on myös esitetty konfirmaatiossa vanhemmille.
 
– Musiikki on ihmeellinen ilon lähde. Se tempaa mukaansa ja kantaa niin messuissa, leireillä kuin koko elämässä. (HäSa)
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic