Kanta-Häme

Ilkka Teerijoesta Hämeen jaarli

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinna. 60 vuotta täyttänyt Hämeen Wanhan linnan kilta nimesi linnassa lauantaina järjestetyssä juhlaseminaarissaan historiantutkija, filosofian tohtori Ilkka Teerijoen Vuoden 2019 Hämeen jaarliksi.

Kunniamaininta myönnetään henkilölle, joka on ansiokkaalla tavalla tehnyt tunnetuksi Hämeen keskiaikaisen linnan tai Hämeenlinnan kaupungin historiaa tai kuvannut linnaa ja kaupunkia kirjallisuuden tai taiteen keinoin.

Teerijoki ei ole ollut varsinainen linnatutkija, mutta hänen kirjansa ja luentonsa ovat tuoneet linnaa ympäröivää kaupunkia ja maaseutua tutuksi lukijoille ja kuulijoille. Teerijoki on kirjoittanut myös runsaasti erilaisia historiallisia tutkielmia, käsikirjoituksia ja sukuselvityksiä.

Kemiläissyntyinen Kemin lyseon kasvatti ja Helsingin yliopistossa historiantutkijan koulutuksensa saanut Teerijoki sai nykyisen kotikaupunkinsa Hämeenlinnan historian valmiiksi 2014, ja sen naapurikunnan, nykyisen kyläkeskuksen, Hauhon historia ilmestyi jouluksi 2018.

Suomen itsenäistymisestä ja sisällissodasta paikallistasolla kertova kirja Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918 palkittiin 2018 Vuoden kotiseututeoksena Suomessa. HÄSA