Kanta-Häme

Ilkkala halutaan virallisesti sivuun

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti aloittaa toimet kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalan (ps.) pikaiseksi pidättämiseksi kaikista luottamustoimistaan.

Hallitus hyväksyi kaupunginjohtajien esityksen äänin 9-2.

Vain perussuomalaiset jäsenet Lulu Ranne ja varamiehenä paikalla ollut Antero Niemelä olisivat siirtäneet päätöstä siihen asti, että Ilkkalalta on saatu hänen näkemyksensä asiasta. Hänellä on aikaa antaa lausuntonsa 22. maaliskuuta asti.

Kaupunginhallituksen enemmistö lähti kuitenkin siitä, että valtuuston olisi pikaisesti pidätettävä Ilkkala luottamustoimistaan ainakin vireillä olevan poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

Lisäksi valtuuston puheenjohtajalle esitetään, että hän päättäisi siirtää Ilkkalan syrjään päätöksenteosta mahdollisimman nopeasti.

Puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) katsoo olevansa esteellinen, niinpä tehtävä lankeaa 1. varapuheenjohtajalle Ritva Oinoselle (vas.).

Hän sanoo tekevänsä päätöksen tiistaina.

– Asia on kyllä aika selvä, kun kaupunginhallituksen suuri enemmistö oli pidättämisen takana. Haluan kuitenkin tarkistaa vielä muutamia lakipykäliä kaupungin lakinaisten kanssa huomenna palaverissa.

Ilkkala on jo itse vetäytynyt luottamustoimistaan valtuuston päätökseen asti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kuitenkin korostaa, että tämä päätös haluttiin tehdä, jotta asia olisi virallisesti ja yksiselitteisesti käsitelty.

– Hän on aikaisemminkin muuttanut mieltään.

Raution mielestä nyt on tärkeintä rauhoittaa tilanne, koska meneillään on oikeastikin tärkeitä ja isoja asioita, kuten uuden kunnan suunnittelu ja maakunnallinen sote-uudistus.

– Menossa on myös koko kaupunginhallituksen luottamuksen arviointi, jota tilapäinen valiokunta tekee parhaillaan.

Rautio arvion mukaan sekä Ilkkalan luottamustoimista pidättäminen että tilapäisen valiokunnan esitys ovat valtuuston käsittelyssä huhtikuussa.

– Varmasti tulee mielenkiintoinen kokous.

Luottamustoimista pidättäminen tuli ajankohtaiseksi, kun tietovuodosta kuulusteltu Kari Ilkkala tunnusti poliisille olleensa sen takana. Hänen epäillään vuotaneen salassa pidettävää yritystietoa sambialaiselle verkkomedialle. Kyse oli ns. Chiluba-rahoituksesta Sunny Car Centerille.

Tilapäinen valiokunta aloitti työnsä jo aikaisemmin, kun hämeenlinnalainen valokuvaaja Markku Wiik ilmoitti kaupunginhallitukselle, että hänellä on hallussaan todisteet Ilkkalan syyllisyydestä tietovuotoon.

Tällöin kaupunginjohto teki poliisille myös tutkintapyynnön asiasta. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic