Kanta-Häme

Ilkkalan hyllytyksen jatkosta erimielisyyttä

Kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalan (ps.) asemasta uudella valtuustokaudella näyttää kehkeytyvän kärhämä.

Päättyvällä valtuustokaudella Ilkkala on ollut pidätettynä luottamustoimistaan maaliskuusta 2016 alkaen, ensin poliisitutkinnan ajan ja sittemmin oikeudenkäynnin ajan.

Taustalla oli tutkinta ns. Sambia-tietovuodosta, joka liittyi kaupunginhallituksen päätöksentekoon Sunny Car Centerin asioissa.

Sittemmin tutkinta johti syytteeseen, jossa Ilkkalaa epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Ilkkala itse tulkitsee, että se valtuutetun toimi, josta nykyinen valtuusto hänet pidätti, päättyy toukokuussa.

– Valtuutetun luottamustoimi ei ole jatkumo, vaan katkeaa aina valtuustokauden lopussa. Nyt minut on valittu uudelle kaudelle uuteen luottamustoimeen, eikä nykyisen valtuuston päätös koske sitä.

Jos hyllytystä halutaan jatkaa, asia pitäisi Ilkkalan tulkinnan mukaan käsitellä kesäkuussa aloittavassa valtuustossa uudestaan.

Kuntaliiton johtava lakimies Riitta Myllymäki näkee asian toisin.

– Luottamustoimista pidättämistä voidaan pitää turvaamistoimenpiteenä, ei luottamuskysymyksenä. Valtuustokauden päättyminen ei vaikuta siihen. Kyseessä on valtuuston päätös, eivätkä muutkaan päätökset purkaudu kauden lopussa.

Myllymäki kertoo etsineensä aikaisempaa vastaavaa tapausta turhaan.

– Tämä on mielenkiintoinen tapaus. Olen ollut nykyisessä työssäni vuosia, mutten ole törmännyt tällaiseen. Vastaavasta ei myöskään löydy oikeuskäytäntöjä.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, joka on koulutukseltaan juristi, on Myllymäen kanssa samalla linjalla.

– Prosessi on kesken, eikä mitään uutta ole asiassa todettu. Ilkkala oli valtuutettu ennen vaaleja ja on valtuutettu vaalien jälkeen. Uusi vaali ei ole millään tavoin kumonnut aikaisempaa keskeneräistä tilannetta.

Hänen mukaansa oikeudellinen tulkinta on se, että hyllytys jatkuu, kunnes asia on ratkaistu.

Myllymäki arvioi silti, että jos tilanteeseen halutaan muutosta, uuden valtuuston on käsiteltävä asia uudestaan.

Ilkkalan tapauksen piti olla esillä oikeudessa maaliskuussa. Asia käsittely kuitenkin siirtyi hamaan tulevaisuuteen, koska Ilkkala toimitti käräjäoikeuteen uuta kirjallista materiaalia ja nimesi lisää henkilötodistajia. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic