Kanta-Häme

Ilmailukerhot järjestävät tänään avoimet ovet

Suomessa ja Pohjoismaissa järjestetään tänään  lauantaina Purjelentopäivä. Päivän aikana 18 suomalaista ilmailukerhoa pitää eri lentokentillä esimerkiksi edullisia näytöslentoja.

Purjelentopäivää vietetään tänä vuonna Suomessa toista kertaa. Suomen Ilmailuliiton tiedottajan Riikka Tuomivaaran mukaan päivän tarkoituksena on lisätä purjelentoharrastuksen tunnettuutta.

– Haluamme madaltaa kynnystä purjelentoon tutustumiseen. Purjelentoharrastuksesta on aika usein vääriä kuvitelmia. Harrastus on esimerkiksi halvempaa kuin vaikkapa laskettelu tai ratsastus. Omaa konetta ei tarvitse käyttää, vaan voi käyttää kerhon konetta, Tuomivaara sanoo.

Räyskälän lentokeskus on yksi lentokentistä, joissa Purjelentopäivää vietetään. Räyskälä-säätiön toiminnanjohtaja Mari Heikkilä kertoo, että viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma oli jo menestys.

Räyskälässä esitellään myös muita ilmailulajeja.

– Suosio oli viime vuonna mahdoton. Kävijöitä oli yli 2 000, Heikkilä sanoo.

Räyskälässä järjestetään lauantaina muun muassa purjelentoluentoja, ja paikalla pääsee kokeilemaan muun muassa purjelentoseminaaria. Lennokkipajassa pääsee rakentamaan oman lennokin, ja purjelentokoneen esittelylennoille pääsee tavallista edullisemmin.

– Räyskälä on ilmailuharrastuksen keskus, ja haluamme, että vieraat pääsevät tutustumaan mahdollisimman moneen ilmailun lajiin, Heikkilä sanoo.

Tänä vuonna purjelentokausi jatkuu syyskuun ja lokakuun vaihteeseen, mutta talvella ei taivaalle pääse. Purjelentokone vaatii Auringon lämpöenergiaa noustakseen, eikä kylmästä maasta ole apua.

Heikkilän mukaan ilmailukipinän saaneet voivat käyttää talven esimerkiksi teoriatuntien suorittamiseen. Keväällä pääsee sitten taivaalle, kun lumet sulavat. Lentokausi alkaa Heikkilän mukaan pääsiäisen tienoilla.

– Purjelentokoneen tunnistaa siitä, ettei siinä ole purjetta tai konetta. Ilman konevoimaa lentäminen on todella viehättävää, kuvailee Heikkilä. HäSa

Ilmailupäivä järjestetään Räyskälän lentokentällä lauantaina kello 11–17. Ilmailupäivää järjestetään myös Hyvinkään lentokentällä.