Kanta-Häme

Ilmailupäivä toteuttaa haaveet Räyskälässä - katso video

Purjelentokoneella pilviin tai moottorikoneella näköalakierrokselle. 
Lopen Räyskälän lentokenttä on helmi, jolla yleisö viihtyy.

Ilmasta sen näkee: sankkaa metsää kirjavoivien pikkujärvien lomassa aukeaa valtaisa lentokenttäalue. Räyskälän lentokeskuksen kiitoradat, mutkainen ajoharjoittelunurkkaus, hallit ja lentokeskuksen rakennukset yllättävät. Maan päällä mittasuhteita on vaikea hahmottaa.

Ilmailua harrastaville lentokenttä on tuttu paikka, mutta ihmismieltä kiehtovat lentokoneet, purjekoneet, liitimet ja jopa lennokit houkuttelevat kansaa kentälle vuosi toisensa jälkeen.

– Neljä vuotta sitten elvytimme ilmailunäytösten perinteen. Ilmailuviikonlopusta haluttiin muutakin kuin lentonäytös, joten silloin pääsee lentämään moottorikoneen kyytiin tai kokeilemaan purjelentoa. Jollei halua ilmaan, kentällä riittää juttua, näkemistä ja tekemistä, houkuttelee Räyskälä-säätiön toiminnanjohtaja Mari Heikkilä väkeä paikalle.

Viikonloppu on jälleen edessä ja kentälle odotetaan paria tuhatta kävijää. Yleisöryntäyksen selittää Mari Heikkilän mielestä erityisesti, että nyt pääsee koneiden lähelle kosketusetäisyydelle, kokeilemaan koneessa istumista ja jopa lentämään..

– Täältä lähtee kotiin toistasataa iloista, päivän aikana balsapuusta rakentamansa lennokin omistajaa ja lennokkiaan posket hehkuen kokeillutta! Puhumattakaan niistä yli sadasta, jotka ovat nousseet pilviin lennonopettajan kanssa.

 

 

Ilmailuviikonloppu on huvia ja ilmailun vapaa-ajan harrastusten esittelyä, mutta arki Räyskälän kentällä on pitkään kärsinyt epätietoisuudesta ja taistelusta tuulimyllyjä vastaan. Kun Mari Heikkilä kierrättää väkeä tutustumassa kenttäalueeseen, hän kertoo samalla kentän käytöstä ja kehittämissuunnitelmista. Niistä, jotka ovat jo vuosia odottaneet toteutumista.

Kokonaisuuden kehittämiseen syntyi vuonna 2015 suunnitelma Air Parkista, jonka idea on saada Räyskälästä kansainvälinen pysähdyspiste ilmailijoille. Kentän yhteydessä voisi majoittua tai jopa piipahtaa omalla lomamökillä. Air Park -kenttiä on muualla Euroopassa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, joten Räyskälä olisi mukava lisä harrastajille.

Mari Heikkilä kertoo, että Air Park on osa isompaa jo kaavoituksella hyväksyttyä konseptia, jossa nykyisen kentän kiito- ja rullausradat kunnostetaan sekä rakennetaan uusi majoitus- ja ravintolarakennus.

– Toteuttamista on jarruttanut jo vuosia sekä ympäristölupa että neuvottelut maanomistajien kanssa. Toivon aidosti, että tänä syksynä asiat vihdoin etenevät molemmilla rintamilla, Mari Heikkilä toteaa.

 

Ympäristölupa on ollut tarkistuskäsittelyssä vuodesta 2014 saakka. Vuotta aiemmin korkeimmassa hallinto-oikeudessa käyneen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämä lupa leikkasi kentältä pois kaksi illan viimeistä tuntia. Purjelennon, moottorilennon sekä laskuvarjohyppyjen harrastajille ja opetukselle juuri tyynet ilta-ajat ovat keskeisiä lentoaikoja.

– Hämeen laskuvarjokerho siirtyi täältä Vesivehmaalle ja Hämeen urheiluilmailijat moottori- ja ultrakoneineen Forssaan. Menetimme neljänneksen käyttäjäkunnasta eli tulolähteistä. Purjelentäjät ovat vielä uskollisia, vaikka harrastukseen ei tahdo ehtiä töiden jälkeen ennen lentoajan päättymistä. Hinauskone ei saa nousta ilmaan kello 19 jälkeen eikä viikonloppuisin edes kello 18 jälkeen, Mari Heikkilä kertoo.

Nyt ympäristölautakunnan toivotaan palauttavan uuden luvan myötä lentoajat kello 19–21 välille.

 

Vanha ja kulunut kenttä rakennuksineen ja Urheiluilmailukoulun tiloineen palvelee käyttäjien perustarpeita, muttei enää vastaa nykypäivän vaatimuksia. Kiitoradat on väistämättä asfaltoitava lähivuosina. Siitä Mari Heikkilän mielestä ei enää lentoturvallisuuden vuoksi voi tinkiä.

– Jo kymmenen vuotta sitten moottoriurheiluseura Kahvakopla siirtyi täältä pois, koska asfalttia pidettiin turvallisuusriskinä moottoripyörille. Lentoharrastus vaarantuu, jos asfaltti pääsee kulumaan rikki.

Rahoitus on vielä ongelma, mutta siihen haetaan tukea valtiolta, Hämeen liitolta, Lopen kunnalta ja EU-tukivalikosta. Valtiolta haettiin jo jaossa ollutta pienlentokenttien kunnostusrahaa, mutta 1,6 miljoonan euron anomus jäi rahoituksetta. Jaossa oli vain 1,3 miljoonaa euroa.

– Ensi kierrokselta odotamme myönteistä päätöstä. Ainakin kansanedustajista Sirkka-Liisa Anttila ja Päivi Räsänen ovat puhuneet eduskunnassa vahvasti puolestamme, Mari Heikkilä toteaa.

 

MM-pronssia Tsekeistä Suomeen elokuussa voittanut kuopiolainen Juha Sorri toivoo myös kiitoratojen nopeaa kunnostusta. Kotikenttänään Räyskälää pitävä purjelentäjä kehuu kenttää, mutta toteaa sen kehittämistarpeiden olevan ilmeisiä.

– Kun kenttää kehitetään, ei tästä mitenkään voi saada Malmin kentän korvaajaa. Moottorikoneiden raju lisääminen ei palvelisi purjelentäjiä, mutta pientä lisäystä varmasti saadaan limitettyä lentopäiviin, Sorri toteaa.

Sorrin kommentti viittaa keskusteluun, jossa lopetettavan Malmin pienlentokentän toiminnoille etsitään sijoituspaikkoja. Räyskälään on jo siirtynyt oheistoimintoja ja yrittäjiä, kuten muillekin eteläisen Suomen pienkentille.

– Totta kai Malmilta toivotaan tänne sopivaa toimintaa, mutta moottorikoneet eivät missään nimessä tule pääkäyttäjiksi, Mari Heikkilä vahvistaa. HäSa


Ilmailuviikonloppu Räyskälän ilmailukeskuksessa la 25. ja su 26. elokuuta kello 10–17.
Lue lisää: www.rayskala.fi/index/purjelentopaiva

Päivän lehti

14.7.2020