Kanta-Häme

Ilmaista apua tarjolla öljyvahinkojen puhdistamiseen

Puhdistamatta jääneisiin öljyvahinkoihin on mahdollista saada ilmaista tutkimus- ja kunnostusapua Riihimäellä, Janakkalassa ja Hattulassa.

EU:n aluekehitysrahaston rahoittama Tankki-hanke etsii lämmitysöljyllä pilaantuneita tai sellaiseksi epäiltyjä kohteita, joissa maaperää tutkitaan ja puhdistetaan hankkeen kustannuksella.

– Hankkeessa testataan erilaisia vähän käytettyjä menetelmiä. Niiden avulla puhdistus voidaan tehdä paikan päällä maamassoja siirtämättä, sanoo hankkeen projektipäällikkö Heli Kanto Lahden ammattikorkeakoulusta.

Valittava puhdistusmenetelmä riippuu aina kohteesta. Testattava menetelmä voi perustua esimerkiksi elektrokinetiikkaan tai ravinteiden syöttämiseen maaperään.

Pilaantuneista tai pilaantuneiksi epäillyistä kohteista voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen heli.kanto@lamk.fi tai puhelinnumeroon 044 708 1516.

Säiliöt syyniin

Öljysäiliöt on syytä tarkastuttaa säännöllisesti. Tarkastuksen tiedot kirjataan tarkastuspöytäkirjaan, josta lähetetään kopio pelastuslaitokselle. Tarkastuspöytäkirja on arvokas dokumentti, jos öljyvahinko tapahtuu. Vakuutusyhtiöt eivät välttämättä osallistu kustannuksiin, ellei säilöstä ole asianmukaisesti huolehdittu.

Tankki-hankkeessa kartoitetaan mukana olevien kuntien säiliötilannetta. Osa lämmitysöljysäiliöiden nykyisistä ja entisistä omistajista saa alkukevään aikana kyselyn, jossa kysytään säiliön kuntoon tai käytöstä poistamiseen liittyviä tietoja.

Heli Kannon mukaan kyselyyn vastaaminen kannattaa.

– Vastauksia miettiessä tulee kerrattua omat tiedot talon säiliöstä. Paras keino vähentää öljyvahingon riskiä on olla tietoinen riskin olemassaolosta. Huolehtimalla säännöllisistä tarkastuksista sekä vaihtamalla huonokuntoiset putkistot ja säiliöt uusiin, pienennetään vahingon mahdollisuutta merkittävästi.

Vastausten avulla on tarkoitus saadaan viranomaisrekisterit ajan tasalle.

Kyselyyn voivat vastata myös säiliön omistajat, jotka eivät saa kyselyä postitse. Vastaaminen onnistuu hakkeessa mukana olevien kuntien nettisivuilla tai osoitteessa www.lamk.fi/tankki. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020