fbpx
Kanta-Häme

Ilman lavaa ei olisi mitään

Jättimäisiä rakennuspalikoita. Niitä Lauri Wilkman kasaa työkseen. Kyse ei ole kuitenkaan lelupalikoista vaan lavarakenteista.

Kuuslahdessa Hämeenlinnassa on vanhan maatilan navetta täynnä erilaisia rakenteita. On suoraa ja kaarevaa, erilaisia kankaita, lattioita, jopa tekojäätä.

Näillä kamoilla saa aikaan näyttävät rakenteet Bryan Adamsin stadionkeikalle, mutta Madonnalle ei ole tarjolla mitään. Jos vielä rautalangasta väännetään, mihin Wilkmanin yritys pystyy niin, yhden ison lavan jälkeen Suomen tapahtumaratkaisut oy voi vielä rakentaa neljä pientä.

Lava voitti …äänen

Kaikki alkoi siitä, että Lauri Wilkman oli liian huono pianisti.

Soittoporukkakin hajosi ja Wilkman huomasi, että hänellä on puolikas studio ja av-setti. He jakoivat kaverin kanssa kamat tasan. Kaverille jäi studio ja Wilkman otti liveäänentoiston.

Wilkman muutti toisen kaverinsa ja av-kamojen kanssa Lepakon kellariin Helsinkiin. Pian parivaljakko huomasi pyörittävänsä Lepakon äänentoistoa ja kiertävänsä muun muassa CMX:n ja Waltarin kanssa ympäri maata. Musiikista homma levisi itsekseen yritysmaailmaan.

Ensimmäisen lavan Wilkman osti vuonna 1998. Se vei jotenkin mukanaan ja valo- ja äänipuoli myytiin vuonna 2004. Parin vuoden kuluttua Wilkman keskittyi jo täysin mekaniikkaan ja ripustuksiin. Syntyi Suomen tapahtumaratkaisut vuonna 2006.

– En kai saanut pienenä leikkiä riittävästi rakennuspalikoilla, Wilkman naureskelee.

Turvallisuus …tärkeintä

Sinänsä Wilkmanilla kävi tuuri. Jokainen messu, festivaali ja tapahtuma tarvitsee lavansa tai ripustuksensa. Ääni- ja valofirmoja on paljon, mutta alumiinikappaleita ja lattioita harrastaa harva.

Itse työ tehdään tiukassa aikataulussa ja sitä edeltää tarkka laskeminen ja kuvien piirtäminen. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa Rock the beach, jossa uimarannalle hiekkaan pykättiin 60 tonnia painava lava.

– Se vaatii osaamista, että rakenteista saadaan turvalliset ja kestävät. Ei sinne voida mennä ilman maanparannustöitä.

Lauri Wilkmanin työ on paitsi kantavuuksien laskemista myös ääni- ja valopuolen ymmärrystä. Tapahtuman ja messujen rakentajien pitää tietää tarkkaan, mitä tekniikka tarvitsee. Myös artistit ja järjestäjät antavat rajat, joissa liikkua.

Lukunsa on myös logistiikka. Aikataulut ovat tiukat ja tavaraa voi olla neljässä viidessä kaupungissa samaan aikaan. Silloin kaiken on oltava oikeassa paikassa ja se ei käy kuin hyvin suunnittelemalla.

– Suunnittelu vaatii laajan tietotaidon monesta eri osa-alueesta, myyntijohtaja tiivistää.

Lauri Wilkman lähtee siitä, että kaiken on oltava mahdollisimman turvallista. Esimerkiksi festivaaleilla oma sääasema kuuluu lavan varusteisiin. Lavarakentajilla on alueella myös oma päivystäjä, joka tarvittaessa seuraa tilannetta 24 tuntia vuorokaudessa.

Kun puhutaan massatapahtumista, on pelattava aina varman päälle. Esimerkiksi minuutissa kahdessa saadaan isoltakin lavalta seinät pois, jos syöksyvirtaus on lähellä.

– Periaate on, että runko jää paikalleen, eikä liiku, vaikka mikä tulisi.

Rekkaruuhkaa ja …unettomia öitä

Käytännön pystytystä tehdään paljon öisin. Aikataulut ovat tiukat, yleensä yöllä päästään sisälle ja aamulla on oltava jo valmista.

Kun lavarakentajilla on tiivis jakso käynnissä, Wilkmanin luuri pirisee 400 kertaa päivässä.

Hän saattaa rakentaa esimerkiksi johonkin lavan ja mennä hotellihuoneeseen tapahtuman ajaksi suunnittelemaan seuraavaa.

– Siinä saattaa mennä pari päivää, etten poistu hotellihuoneesta, että saan kaikki laskettua ja logistiikan vielä kulkemaan niin kuin pitää. Esimerkiksi Ilosaarirockista 2012 lähti suoraan tavaraa viiteen paikkaan. Silloin mikään ei saa puuttua tai olla hukassa.

Lavarakenteet kuljetetaan Kiitolinjalla paikasta toiseen. Yhtä aikaa voi olla liikkeellä neljä täysperävaunullista tavaraa.

– Kuuslahdessa on usein ruuhkaa, kun rekkakuskit eivät usko, jos niille antaa aikataulun, koska tontille voi tulla. Hiekkatiellä ei pysty monta autoa ajamaan yhtä aikaa, nauraa Raimo Wilkman, joka myös asuu Kuuslahdessa.

Hän on Laurin isä, joka katsoo tilannetta päältä Hämeenlinnan päässä ja tarvittaessa ohjaa sähläävää rekkaliikennettä pienellä soratiellä.

– Käytännössä olen eläkkeellä, mutta minä ja siskoni olemme rahoittaneet tätä touhua.

Järvelle lava …ja tekojää

Luonnollisesti kesä on lavarakentajien kuuminta aikaa, koska silloin tapahtumia riittää. Talvella joulu- ja tammikuu ovat hiljaisia.

Tapahtumien lisäksi Wilkman sanoo tuloja syntyvän messuista ja esimerkiksi yritysten erilaisista tapahtumista. Ja vaikkapa puoluekokouksista. Viimeksi Suomen tapahtumaratkaisut ripusti perussuomalaisten puoluekokouksen Joensuuhun.

– Olemme esimerkiksi tehneet keskelle Sipoon metsää järvelle lavan, jossa oli tekojää. Tällaiset projektit ovat henkireikiä.

Vähitellen yritys on löytänyt yhteistyökumppaneita myös omasta kotikaupungistaan. Suomen tapahtumaratkaisut on ollut mukana niin Lammin musikaalissa kuin Hamkin muotinäytöksissä. (HäSa)

Menot