Kanta-Häme

Ilmapiiri parani vuodessa

Pohjantähti kertoo, että yhtiöön on tänä vuonna palannut hyvä työilmapiiri. Se näkyy muun muassa siinä, että sairaspoissaolot ovat pudonneet noin puoleen ja työntekijöiden irtisanoutumiset ovat huvenneet noin kolmannekseen entisestä.

Kun useat muut vakuutusyhtiöt neuvottelevat irtisanomisista, Pohjantähti on palkannut tänä vuonna jo 29 uutta työntekijää. Liiketoiminta kasvaa ja tulos pysyy kohtuullisena.

– Johtamiskulttuurissa on palattu työntekijöitä arvostavaan johtamistapaan. Tämä näkyy parantuneena ilmapiirinä, Pohjantähden tiedotus- ja henkilöstöjohtaja Maarit Reunanen sanoo.

OP-Pohjola-ryhmään kuuluva Pohjola Vakuutus teki toissa vuonna ostotarjouksen Pohjantähdestä, minkä yhtiökokous tyrmäsi vuoden lopulla. Ylimääräinen yhtiökokous vaihtoi yhtiön koko hallituksen. Uusi hallitus taas valitsi entisen toimitusjohtajan Eero Ylä-Soininmäen takaisin yhtiön johtoon. Sairaspoissaolot ja irtisanoutumiset alkoivat vähentyä jo viime vuonna. Tänä vuonna ne ovat romahtaneet.

– Sairaspoissaolojen vähentyminen 5,3:sta 3,6 prosenttiin tarkoittaa vuodessa noin 300 000 euron säästöjä sairasajan palkkakuluissa, Reunanen huomauttaa.

Viekkaus on…tarkoituksellista

Toimitusjohtaja Ylä-Soininmäki arvioi useiden pienten asioiden kohentavan yhtiön työilmapiiriä. Hän vakuuttaa, että nämä sijoitukset henkilöstöön myös kannattavat.

– On tarkoituksellista viekkautta, että olemme esimerkiksi vieneet työntekijät perheineen Vierumäelle. Jos henkilökohtaiset asiat ovat kotona hyvin, työntekijät ovat entistä tuottavampia töissä.

Ylä-Soininmäki toisaalta vakuuttaa, että yhtiö edellyttää työntekijöiltä myös tulosta. ”Lintsaamista” ei sallita.

Pohjantähti järjestää työntekijöille ja heidän perheilleen paljon tapahtumia, joiden tavoitteena on ilmapiirin ja hyvinvoinnin parantaminen. Henkilöstö saa erilaisia etuja, jotka maksavat suhteellisen vähän mutta vaikuttavat myönteisesti.

– Olemme ilmeisesti ensimmäinen työpaikka, jossa työntekijöille annetaan ilmaiseksi D-vitamiinia, Reunanen kertoo.

Ylä-Soininmäki uskoo työntekijöiden arvostavan työpaikkaruokailua, jonka yhtiö itse järjestää. Ruokalan henkilöstö tekee töitä vain yhtiön omalle väelle.

– Henkilöstö arvostaa työajan joustoja, jotka meillä on käytössä, Reunanen sanoo.

Pohjantähden johto vakuuttaa, että yhtiössä ei harjoiteta ikärasismia. Uusiksi työntekijöiksi on otettu 60 vuotta täyttäneitä, 62-vuotias on ollut vanhin.

Iäkkäille…lisää lomaa

Eläkkeelle yhtiöstä on siirrytty keskimäärin 61-vuotiaana, mikä on Suomessa selvästi tavallista korkeampi eläkeikä. Eläkkeelle siirtymiseen vaikutetaan muun muassa ylimääräisillä lomapäivillä. Yli 60-vuotiaat saavat kultakin ikävuodelta kolme ylimääräistä lomapäivää.

– Uskokaa tai älkää, tästä saadaan silti rahat pois. Eläkeikä nousee ainakin kaksi vuotta muita korkeammaksi, Ylä-Soininmäki vakuuttaa.

Pohjantähden 331 työntekijästä parisataa työskentelee Hämeenlinnassa. Pääkonttorin tilat alkavat täyttyä.

– Toivottavasti tietojärjestelmien kehittyminen auttaa siihen, ettei meidän enää tarvitse kasvattaa henkilöstöä pääkonttorissa. Uusi väki halutaan ennemmin maakuntiin myyntiin.

Pohjantähti on tänä vuonna saanut 200 uutta yritysasiakasta ja menettänyt sata asiakasta. Vakuutusten uusmyynti on kasvanut noin 15 prosenttia.

– Kasvu rasittaa vahinkovakuutusyhtiön tulosta, jos kasvuprosentti alkaa kahdella. Kasvua pitäisi silloin ennakoida, Ylä-Soininmäki sanoo.

Ylä-Soininmäen mukaan vakuutusalan mullistukset jatkuvat, vaikka suuri yleisö ei välttämättä näe tapahtumia sellaisina. Hän pitää merkittävänä muun muassa Lähivakuutusyhtiöiden ja Tapiola-ryhmän yhdistymistä.

– Hyvä, että isot keskinäiset yhtiöt yhdistyvät. Finanssialalle toivoisi kolmatta isoa kilpailijaa samalla tavalla kuin ruokakauppaan. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic