Kanta-Häme

Ilmari lähti kohti pohjoista

Ensimmäiset sääkset ehtivät Kanta-Hämeeseen tavallisesti huhtikuun alussa, mutta tänä keväänä ainakin osa niistä on vielä tuhansien kilometrien päässä.

– Satelliittisääksi Ilmari lähti liikkeelle talvehtimisalueiltaan Kamerunista pitkänäperjantaina, ja iltaan mennessä se oli tehnyt matkaa jo satakunta kilometriä kohti pohjoista. Jos kaikki sujuu hyvin, Ilmari saapuu Suomeen parissa viikossa, kertoo Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

Ilmari on viime kesänä Hattulassa valjastettu sääksikoiras. Sen muuttomatkan vaarallisin vaihe on Saharan ja Välimeren ylitys, joka kysyy paitsi voimia myös onnea, jotta lintu ei joudu eteläeurooppalaisten metsästäjien tulilinjalle. Uusimman GPS-päivityksen mukaan Ilmari oli tiistaina ehtinyt Nigeriin eli Saharan ylitys oli juuri alkamassa.

Koivun mukaan sääksien pitäisi saapua Suomeen noin 20. huhtikuuta mennessä, jotta pesintään jäisi vielä riittävästi aikaa. Myöhäinen kevät ei siis ainakaan toistaiseksi uhkaa sääksien tulevaa pesimämenestystä.

Nettikamerat suosittuja

Pesinnän sujumista voi nykyisin seurata reaaliajassa internetin välityksellä. Suomessa on kaikkiaan kolme sääksenpesille asennettua nettikameraa, joista Janakkalan Kesijärvellä sijaitseva asennettiin paikalleen juuri pääsiäisenä. Muut kamerat ovat Hailuodon Marjaniemessä ja Nauvon Seilissä.

– Pesäkamerat ovat nykyisin valtavan suosittuja ja niiden välityksellä miljoonat kävijät ovat vuosien varrella seuranneet sääksien elämää. Janakkalassa kamera oli jo viime kesänä, mutta silloin sääksipari päättikin yrittää pesintää naapuripesällä. Toivottavasti tänä vuonna on parempi onni, Koivu sanoo.

Kevään kuluessa sääksitutkijat ovat rakentaneet Kanta-Hämeeseen viisi uutta tekopesää sääksille ja tavoitteena on kaikkiaan parikymmentä pesää. Maakunnan noin 70 sääksiparista enää vain kymmenkunta prosenttia pesii itse rakentamissaan pesissä.

– Tämä on päättymätön urakka, sillä joka vuosi pesiä tuhoutuu myrskyissä ja talvella lumen painosta. Nykyisissä talousmetsissä ei enää juuri ole sellaisia tasalatvaisia petäjiä, joihin sääksipari pystyisi itse rakentamaan pesänsä, joten ihmisen on tultava avuksi. Keinopesistä onkin tullut linnun elinehto, Juhani Koivu sanoo.

Sääksitornin avaus siirtyi

Sääksien näyttävää kalastusta voi parhaiten seurata Kangasalan Pohtiolammen Sääksikeskuksessa. Alueella sijaitseva torni oli tarkoitus avata yleisölle kiirastorstaina, mutta näillä näkymin avaamista on siirretty ainakin ensi viikonloppuun.

– Kalalammikot ovat vielä tiukasti jäässä, eikä vastaavaa tilannetta ole ollut ainakaan vuoden 1995 jälkeen, Koivu sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic