Kanta-Häme Hämeenlinna

Ilmastolakkoon osallistuva koululainen tarvitsee lakkoiluun vanhempansa anoman luvan

16-vuotiaan Greta Thunbergin esimerkki on innoittanut myös suomalaisnuoria osallistumaan ilmastolakkoon. Kuva: VALENTIN FLAURAUD
16-vuotiaan Greta Thunbergin esimerkki on innoittanut myös suomalaisnuoria osallistumaan ilmastolakkoon. Kuva: VALENTIN FLAURAUD

Perjantai 15.3. on kansainvälinen ilmastolakkopäivä, joka on saanut innoitteensa ruotsalaisen nuoren ilmastoaktivistin Greta Thunbergin viimevuotisesta esimerkistä. Myös Suomessa nuoria on kannustettu osallistumaan ilmastolakkoon ja esimerkiksi Hämeenlinnassa ainakin lukiolaisia kokoontuu lakkoilemaan torille kello 10.15–13.

Miten Hämeenlinnan opetustoimi suhtautuu peruskoululaisten ilmastolakkoiluun, opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä?

– Yleinen ohjeemme on, että lapsen huoltajalla on päätösvalta asiassa. Olemme tiedottaneet koteja Wilma-viestillä siitä, että lakkoon osallistuminen on poissaolo, johon koulu ei voi antaa lupaa ilman huoltajan anomusta. Yhden päivän tai osapäivän poissaoloanomukset tehdään luokanvalvojalle. Poissaolo on luvaton, jos sitä ei ole etukäteen anottu, eikä kyseessä ole sairauspoissaolo.

Miksi tällainen viesti on katsottu tarpeelliseksi?

– Olemme halunneet tehdä vastuukysymykset selviksi. Koulu ei voi olla vastuussa lakon vuoksi koulusta poissa olevasta koululaisesta, vaan hän on vanhempiensa vastuulla. Luotamme siihen, että vanhemmat pystyvät harkitsemaan asian oman lapsensa kohdalla.

Onko mahdollista, että koululuokat osallistuvat esimerkiksi toritapahtumaan osana opetusta?

– Ilman muuta se on mahdollista esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin tunnilla opetussuunnitelman puitteissa. Pyrimme toki eri oppiaineiden puitteissa innostamaan koululaisia yhteiskunnallisista asioista.

Onko tiedossa, onko perjantaiksi anottu koululaisille vapaata ilmastolakon vuoksi?

– Kyllä näitä anomuksia varmaan jonkin verran on ja niitä varmaan tulee vielä torstaipäivän aikana lisääkin, Mika Mäkelä arvioi.

Hämeenlinnan opetustoimen kanssa samansuuntaista viestiä on lähetetty myös esimerkiksi Janakkalassa Turengin yhteiskoulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

– Koulu ei suosittele tai kiellä tapahtumaan osallistumista. Koulupäivä on täten aivan normaali perjantai. Jos oppilas päättää osallistua tapahtumaan, huoltajan tulee anoa luokanvalvojalta lomaa perjantaiksi. Vapaapäivästä ilmastonmuutoksen varjolla ei ole kysymys, viestittää Turengin Yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen koteihin. HäSa