Kanta-Häme

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista tuulenpuuskista – puiden kaatuminen ja sähkökatkot mahdollisia

Ensi yönä ja maanantaina luvassa voimakkaita tuulia maan etelä- ja keskiosassa.
Voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja. Arkistokuva Kuva: Erkki Kuronen
Voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja. Arkistokuva Kuva: Erkki Kuronen

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantain vastaisen yön ja päivän aikana etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin. Myös maa-alueilla on odotettavissa voimakkaita puuskia.

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaine lähestyy maatamme sunnuntai-iltana lounaasta.

Siinä yhteydessä etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin ja on maa-alueillakin maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puuskissa voimakasta.

Todennäköisimmin myrskypuuskia esiintyy maan eteläosassa, mutta paikoin myös maan keskiosassa maanantain vastaisesta yöstä maanantaipäivään saakka.

– Myrskypuuskat voivat aiheuttaa ensi yön aikana jonkin verran vahinkoa. Kaatuneita puita siellä täällä ja sähkökatkoksia, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Sade voi olla runsasta

Matalapaineeseen liittyy myös melko runsaita sateita. Sademäärät ovat yleisesti 5-15 millimetriä, ja runsaimmat sateet painottuvat maan etelä- ja länsiosaan, missä kertymät voivat olla paikoin jopa 30 mm/vrk. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, idässä voi tulla ajoittain räntää. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa sade tulee räntänä tai lumena. Lapissa lumikertymät ovat paikoin yli 10 senttimetriä.

Matalapaineen yhteydessä esiintyy läntisillä merialueilla myös kovaa aallokkoa (yli 4 m) ja meriveden ennustetaan kohoavan erittäin korkealle Saaristomeren ja korkealle Pohjanlahden rannikolla.

Päivän lehti

26.2.2020