Kanta-Häme

Toinen koronaviikko alkaa, tylsää? Näillä seitsemällä vinkillä perhe saa ilon irti koti- ja pihatöistä

Kotityöt eivät ole välttämätön paha. Koronaviikkoina niistäkin kannattaa ottaa kaikki hauskuus irti! Kokosimme seitsemän ideaa, joiden avulla kotipuuhat sujuvat yhdessä kuin leikiten. Moni näistä sopisi mainiosti myös etäkoululaisten viikko-ohjelmaan.

Neljän tähden illallinen

Ruoanlaittoa kotona riittää nyt monella tavallista enemmän, kun väkeä on ruoka-aikaan kotona aamusta iltaan.

Siitäkin saa hauskaa jakamalla ruoanlaittovuorot tv:stä tutun ohjelman tapaan jokaiselle perheenjäsenelle.

Pienetkin lapset osaavat suunnitella ainakin välipalan. Isommat pyöräyttävät jo mieleisensä illallisen siinä missä vanhemmatkin.

Tv-formaatissa illalliseen kuuluvat myös alku- ja jälkiruoka, mutta voitte sopia juuri omalle perheellenne sopivat säännöt. Älkää kuitenkaan unohtako ruokailun jälkeen ohjelmanumeroa. Voitte halutessanne myös pisteyttää kunkin illallisen ja selvittää, kuka on teidän perheenne tähtikokki.

Kuvis- ja kässäkoulu

Oletko haaveillut opettelevasi piirtämään tai maalaamaan, mutta siihen ei ole koskaan ollut aikaa? No nyt on!

Perustakaa kotijoukkojen kanssa piirustuskoulu ja harjoitelkaa vaikka mallista piirtämistä. Kukin istuu vuorollaan hetken mallina, ja muut piirtävät tai maalaavat hänen muotokuvansa. Sitten vertaillaan, miten eri tavoin saman mallin voikaan nähdä.

Tai jos nurkissasi pyörii tyhjiä lankarullia ja ehkä joskus vuosia sitten aloitettu torkkupeitto- tai villasukkaprojekti, tartu siihen.

Lapsetkin virkkaavat mielellään vaikka sormin nauhoja ja pantoja. Netistä löydät opetusvideoita hakusanalla sormivirkkaus.

Lue lisää:

Sormivirkkaustyöpaja tuo vaihtelua koulutyöhön (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 11.6.2018)

Riihimäellä piirrettiin pikaluonnoksia elävästä mallista (Hämeen Sanomat 24.2.2019)

Muotokuvaaja katsoo tarkkaan (Hämeen Sanomat 3.7.2014)

Autotallipunttis

Kotona ja pihapiirissä riittää myös hyötyliikuntaa vaativia hommia.

Punttitreenin sijaan voit nostella renkaita ja ruuvipurkkeja autotallissasi samalla, kun järjestät sen edustuskuntoon. Kuka tietää, talliin saattaa löytyä tilaa jopa miesluolalle tai naisnurkalle.

Ikkunoiden pesu saa veren kiertämään niska- ja hartiaseudulla. Muista, ettei kaikkia ikkunoita tarvitse saada puhtaaksi yhdellä kertaa. Voit pestä hyvin vaikkapa yhden ikkunan illassa, niin homma ei ala maistua puulta ja saat tekemistä useammalle päivälle.

Mielikin kirkastuu, kun aurinko pääsee paistamaan esteettä sisälle.

Lue myös:

Koti puhdistuu jo muutamalla puhdistusaineella (Hämeen Sanomat 29.11.2017)

Kevätsiivous alkaa ikkunoista (Hämeen Sanomat 22.4.2016)

Oikea käsinpesu säästää autovahaa (Hämeen Sanomat 20.4.2012)

Kukkapurkkiralli

Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten nyt on juuri oikea hetki laittaa siemenet itämään.

– Ikkunalla voi kasvattaa kaikkea kivaa syötävää kuten vaikka herneitä, krassia ja niin edelleen. Myös pistokkaita omista viherkasveista kannattaa ottaa nyt ja vaihtaa huonekasvien mullat, kertoo hattulalainen puutarhuri Timo Koskinen.

Sen sijaan kesäkukkien kylvö vaatii paljon valoa, joten vielä kannattaa malttaa hetki niiden siementen kanssa.

– Auringonpaiste tulee vielä aika alhaalta ja venyttää kasvustoja. Jos käytössä ei ole lisävaloa, kesäkukkien kylvö on hyvä jättää huhti-toukokuulle.

Lue myös:

Taimikasvattaja nauttii kasvusta koko kevään (Hämeen Sanomat 13.4.2017)

Täysikuu, uusikuu, yläkuu, alakuu – Kuun vaiheet ovat ohjailleet jo vuosia Ritva Nevalaisen elämää (Hämeen Sanomat 21.3.2019)

Piikkikenkäleikki

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, pihalla riittää jo kevätpuuhaa.

Ensimmäiseksi kannattaa suojata tuijat ja muut nuoret havukasvit kuivattavalta auringolta, sillä maa on vielä jäässä. Suojaukseen käy varjostuskangas, juuttisäkki tai vaikkapa vanha lakana, jonka läpi ilma pääsee kulkemaan.

Jos nurmikolle on jäänyt syksyn lehtiä, silppua ne maanparannusaineeksi ja levitä tasaisesti nurmelle. Kalkkiakin voi jo levitellä.

Lapsista on hauskaa pistellä sammaloituneeseen nurmeen ilma-aukkoja esimerkiksi haravalla tai astelemalla nurmikolla piikkipohjaisilla ilmauskengillä

– Pihalla voi myös kerätä tuulien pudottamia oksia. Ihan kuivimmilla paikoilla voi haravoida, vaikkei se olekaan vielä kovin tärkeää, Timo Koskinen sanoo.

Lue myös:

Puutarhankeväisiä puuhia (Hämeen Sanomat 26.4.2013)

Kädet multaan ja rohkeasti kuopsuttamaan (Hämeen Sanomat 28.5.2018)

Omenankukkataika

Koskinen vinkkaa, että nyt on hyvä aika myös leikata omenapuita.

– Kun ei ole lunta, pensaiden leikkauskin onnistuu hyvin.

Omenapuista leikatut vesiversot ja väärään suuntaan kasvavat oksat kannattaa tuoda sisälle ja laittaa vesimaljakkoon. Pian ne ovat kuin taikaiskusta täynnä vaaleanvihreitä lehtiä ja hyvässä lykyssä omenankukkia.

– Vanha laskutapa kertoo, että niin monta päivää kun lehtien avautumiseen kuluu, niin monta viikkoa on siihen, kun lehdet pihalla puhkeavat, Koskinen kertoo.

Lue myös:

Omenapuun hoitoleikkauksen aika on käsillä (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 5.4.2017)

Puiden ja pensaiden leikkaamisella on jo kiire (Hämeen Sanomat 24.3.2014)

Koronakronikka

Jyväskylän yliopiston historian tutkija Simo Mikkonen kehotti tällä viikolla Facebookissa koululaisia pitämään päiväkirjaa korona-ajasta.

Jälkipolvista on myöhemmin kiinnostavaa kuulla, mitä näimme ympärillämme tapahtuvan ja miten me itse ja läheisemme reagoivat maailmanlaajuiseen pandemiaan.

Tärkeintä on kirjoittaa tai piirtää päivittäin, olla rehellinen ja pohtia tapahtumia. Mitä erilaista tänään tapahtui kuin eilen? Mitkä palvelut ja yritykset olivat auki ja kiinni, ja liikkuiko ihmisiä enemmän tai vähemmän kuin aiemmin?

Jälkipolvet arvostavat varmasti myös kuvallisia muistoja. Pääset nojatuolimatkalle, kun valikoit ja järjestät vanhat lomakuvasi valokuvakirjaksi.

Älä unohda kuvata myöskään tätä hetkeä. Korona-kuvakirja voi olla myöhemmin kiinnostava muisto poikkeusajalta.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic