Kanta-Häme

Iloa ja palavaa intoa itsenäisyysjuhlassa

Koko kaupungin yhteinen Itsenäisyysfantasia järjestetään 6. joulukuuta ja luvassa on taas uusi kokonaisuus. Kansallisoopperasta tutun Jere Erkkilän ohjaaman teoksen teemana ovat vuodenajat.
 
– Esitämme kuvia suomalaisuudesta avoimin mielin ja myös leikkisästi, Erkkilä luonnehtii.
 
– Vakavuudelle on sijansa juhlan alkupuolella, mutta sen jälkeen meno muuttuu iloiseksi ja riehakkaaksi.
 
Neljä vuotta sitten Hämeen Sanomien yleisönosastokirjoittelusta alkukipinän saanut tapahtuma pyrkii koko ajan uudistumaan ja petraamaan.
 
– Viimeisestä sodasta on kulunut jo 60 vuotta ja meidän pitää myös katsoa, mikä Suomi on tänään, Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen tuumaa.
 
– Meidän on löydettävä uudenlaisia tapoja juhlia itsenäisyyttä ja katsoa tulevaisuuteen samalla, kun kunnioitamme suuria uhrauksia tehnyttä sukupolvea.
 
Uutta Finlandiaa
Juhlien ohjelmaan osallistuu yli 400 esiintyjää. Kuoromusiikilla on fantasiassa suuri rooli ja Ismo Savimäki tuo paikalle tyttökuoro Aurorinan, Hämeenlinnan Poikakuoron sekä Vanajan Nuorisokuoron ja Kamarikuoron. Lisäksi mukana on lapsikuorolaisia paikallisista kouluista. Anneli Julén johtaa Hämeenlinnan Mieskuoroa ja Johanna Laukkanen Vanajan Laulua. Musisoinnista vastaavat Sibelius-opiston soittajat, Jukka Pitkäsen johtama Sibop Big Band ja Vesa Kankaisen luotsaama jousikvartetti. Tähtiesiintyjinä ovat Heidi Kyrö, Kansallisoopperan tenori Tuomas Katajala, Elina Arlin ja tanssija Iida Saarinen.
 
– Kuulemme sikäli harvinaisia laulunumeroja, että Sibeliuksen Finlandiasta on löytynyt uusia säkeistöjä, jotka viittaavat eri vuodenaikoihin, Korhonen paljastaa.
 
– V.A. Koskenniemen kirjoittamassa säkeistössä muun muassa lauletaan ”Oi herää Suomi, juhannuksen juhla sä vietä silmin valvovin”.
 
Nyyttikestit
Parasta osaamistaan areenalla näyttävät Feeniks Showdancers, tuliryhmä Faysas, Hämeenlinnan Balettiopisto, Kansantanssijat, Kansantanssinuoret, Voimisteluseura ja Taitoluistelijat. Näyttämöllä nähdään myös Vanajavesikeskuksen maskotti Onni-Monni ja jopa itse joulupukki.
 
Järjestäjät kuvaavat tapahtumaa itsenäisyyspäivän nyyttikesteiksi, joihin jokainen osallistuva ryhmä tuo arvokkaan panoksensa.
 
– Tämähän on ihana temmellyskenttä ja sitten kaiken hyvän päälle on näiden ihmisten valtavaa intoa, Erkkilä kiittelee.
 
– Tällä areenalla ei voi mitään pienesti tehdä, joten isosti mennään ja katsomo otetaan haltuun.
 
Tänä vuonna Itsenäisyysfantasia on hyväntekeväisyystapahtuma, joka tuotto menee Hope ry:n kautta vähävaraisille hämeenlinnalaisille lapsiperheille. Kolmen euron lippuja myydään ennakkoon piletti.fi -sivustolla, Piletin myyntipisteissä ja areenan Kerho-ravintolassa.
 
Itsenäisyysfantasia pe 6.12. klo 14 Ritari-areenalla.

Asiasanat

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic