Kanta-Häme

Ilon ja impron kautta! - Arxin Keinusalin valtaa improtammikuu

Mikä on Ökö Impro?

– Ökö Impro on noin neljä vuotta sitten perustettu hämeenlinnalainen improteatteriryhmä, johon kuuluvat minun lisäkseni Samu Tolvanen, Eero Rantaniemi ja Roni Poussu.

– Olemme kaikki aloittaneet näyttelemisen Miniteatterissa, jossa toimimme edelleen, mutta olimme kiinnostuneita myös improvisaatiosta. Yhtenä päivänä sitten kutsuin kaikki kiinnostuneet puistoon kokeilemaan improa, ja siitä tämä sitten lähti.

Entä mikä on Improtammikuu?

– Improtammikuu on meidän improkuukautemme, jolloin järjestämme yhteistyössä Arxin kanssa joka perjantai kello 18 improesityksen Verkatehtaan Arx-talon Keinusalissa. Tarkoitus on tuoda improa vakaammin Hämeenlinnaan. Täällä on kyllä improesityksiä toisinaan, mutta yleensä ryhmät tulevat Hämeenlinnan ulkopuolelta.

– Koska yhteistyökumppanimme Arx tarjoaa meille esitystilan ja -tekniikan, olemme voineet pitää lippujen hinnan alhaisena. Haluamme tuoda impron kaikkien hämeenlinnalaisten ulottuville.

Mitä yleisö voi esityksiltänne odottaa?

– Teemme improa, koska se on hauskaa, ja siksi esityksistäkin tulee hauskoja. Improa ei harjoitella tavallisen teatterin tapaan, joten siinä ei ole rutiinia, vaan lavalla voi tapahtua ihan mitä tahansa. Yleisö pääsee vaikuttamaan esitykseemme, sillä heiltä pyydetään esityksen aikana ehdotuksia aiheita, tunteista ja musiikista.

Improvisaatio eroaa perinteisemmästä teatterista siinä, että esitykset eivät ole harjoiteltuja. Te kuitenkin ilmeisesti harjoittelette?

– Impron harjoitteleminen on erilaista. Emme harjoittele tiettyä ohjelmaa tai esitystä, vaan pyrimme kehittämään taitoamme luoda jotain hetkessä. Emme tuo harjoituksista tai aikaisemmista esityksistä mitään uusiin esityksiin, vaan aloitamme aina puhtaalta pöydältä.

Millaisia aiheita esityksissänne käsitellään?

– Koska aiheet lähtevät täysin yleisöstä, ne heijastelevat sitä, mitä ihmisillä on sillä hetkellä mielessään. Viime aikoina esimerkiksi Trumpista on improvisoitu useaan otteeseen. Koska teemme tätä hommaa ilolla, on esityksiemme luonne aina hauska, vaikka sekaan eksyisikin joitain traagisia elementtejä.

Kenelle esityksenne sopii?

– Mielestäni erityisesti nuorille aikuisille ja yläasteikäisille. Luulen myös, että ihmiset, jotka käyvät paljon teatterissa, voivat saada esityksistämme uusia kokemuksia. Improvisaatio elää hetkessä, joten se sopii hetkessä eläville. Esityksiin mahtuu noin 40 katsojaa. HÄSA

Improtammikuu Esityksiä vielä 13.1., 20.1. ja 27.1, Keinusalissa, Verkatehtaan Arx-talossa. Liput voi varata ennakkoon Ökö Impron Facebook-sivujen kautta tai ostaa paikan päältä ennen esitystä. Esityksiin mahtuu noin 40 katsojaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic