Kanta-Häme

Ilonpläjäys traagisilla kuteilla

– Miksei meillä oo oikeita peruukkeja? Nää on hankittu pilailupuodista vuonna 2005, pohtii kirjailija Sinikka Nopola Taiteen edistämiskeskuksen peilin edessä tiistaina illansuussa.

– No älä ny sitä kerro! Meidän taiteesta lähtee mystiikka, laulaja-näyttelijä Päivi Kantola toruu.

Nopola ja Kantola valmistautuvat yhdessä muusikko Jarmo Julkusen kanssa nousemaan Suisto-klubin estradille esityksellä, jota Hämeenlinnassa kutsutaan nimellä Kabaree: Kyä tässä jotain häikkää o.

– Mikä kabaree! Tää on pikemminkin potpuri, Nopola sanoo.

– Pläjäys, Kantola kommentoi.

– Taiteellisvaikutteinen potpuri, Nopola koventaa panoksia.

– Iloittelu, Kantola heittää.

– Mutta siinä kuitenkin on traagisia kuteita, Nopola päättää.

Joka tapauksessa peruukit Kantolalla ja Nopolalla on estradilla päässä. Aina.

Riekuntaa ja pölötystä

Niin. Tiistai-iltana Suistolla nähtiin joka tapauksessa esitys, jossa Sinikka Nopola luki tekstejään, Päivi Kantola lauloi muiden muassa Kaj Chydeniuksen sävellyksiä – joista monien teksti myös oli Nopolan – ja Jarmo Julkunen kääri kaiken kitaransoittoon.

Esityksen tiedoissa näistä teoista käytettiin ilmaisuja ”pölötys”, ”riekunta” ja ”kitaran hiplaus”.

Mutta mitäs tää ny o? Kirjailija Sinikka Nopola on siis myös estraditaiteilija? Millainen on kirjailijan lavapersoona?

– Ei se niin kovin kummallinen o, kirjailija väittää kuin tunnetut tamperelaishahmonsa Eila ja Rampe konsanaan.

Sopii kuvioon. Eilasta ja Rampestahan kabaree-iloittelu-pläjäys-potpurin nimi juuri oli lainassa, vaikka tiistai-illan tekstit nousivat Nopolan lyhytproosasta.

Illan aiheiksi valikoituivat ”Miksi suomalainen asuu yksin”, ”Mää seurustelin” ja ”Mää säästän itteeni”.

Treeneistä tulikin esitys

Tiistain esitys oli alkusoittoa kabaree-iloittelu-jne:n Kanta-Hämeen-valloitukselle. Heinäkuussa esitys nähdään kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien ohjelmassa, ja syksyllä se matkaa ainakin Forssaan.

– Tätä on esitetty yhdestä viiteen kertaan vuodessa kymmenen vuoden ajan – säännöllisesti keikkaillaan siis, kolmikko nauraa.

– Hämeenlinnassa piti alun perin olla vain harjoitukset, mutta tulikin esitys, Julkunen sanoo.

Kaikki alkoi, kun Nopola tutustui Kantolaan tämän esittäessä (Suomen ensimmäistä) Pakastaja-Elviä Musiikkiteatteri Kapsäkin Risto Räppääjässä reilu vuosikymmen sitten.

Pian Kaj Chydenius esitti kolme Nopolan kirjoittamaa laulua KOM-teatterin kellarissa. Sittemmin myös Iiro Rantala ja Iiro Ollila ovat säveltäneet Nopolan sanoja.

Keikoista on tullut rentoja ja rattoisia tilaisuuksia niin yleisölle kuin esittäjillekin.

– Kerran pysähdyimme keikkamatkalla tyynyalennusmyyntiin ja unohduimme sinne. Havahduimme, kun joku sanoi ’Alkaa jo olla kiire sinne Nopolan ja Kantolan show’hun’. Hei, sehän olemme me! Nopola kuvaa. (HäSa)

Kyä tässä jotain häikkää o -iloittelu Hämeessä nähdään Pentinkulman päivillä Nuutajärven Lasikylässä tiistaina 30.7. klo 19. Syksyllä esitys matkaa muun muassa Forssaan.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic