fbpx
Kanta-Häme

Ilotulitteet eivät ole leluja

 

Erilaisten ilotulitteiden maalaama taivas on kaunista katseltavaa. Rakettien kanssa touhutessa on kuitenkin syytä muistaa riskin paikat.
 
Omalla tarkkaavaisuudella ja toiminnalla uuttavuotta voi juhlia turvallisesti paukutellen.
 
Suojalasit pakollisia
Tärkein turva ovat käytössä eli päässä olevat suojalasit, jotka määrättiin vuonna 2009 laissa pakolliseksi ilotulitteiden kanssa häärätessä. Tuolloin väärinkäytettyjen ilotulitteiden takia 47 silmävammaa vaati sairaalahoitoa. Viime vuodenvaihteessa vastaava luku oli 19.
 
Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee myös sivustaseuraajien käyttävän niitä.
 
– Lasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiden ja roiskeiden aiheuttamilta silmävammoilta. Muutaman euron maksavia laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa muistuttaa.
 
Viinapullo väärä alusta
Tukesin turvallisuusinsinööri Mikko Ojala korostaa, etteivät alkoholi ja ilotulitteet sovi missään tapauksessa yhteen.
 
Edes tyhjää viinapulloa ei suositella käytettäväksi raketin laukaisualustana, vaikka se lumikinokseen iskettynä mielletäänkin monesti tukevaksi.
 
– Rakettien mukana tuleva muovinen laukaisuputki on aina parempi vaihtoehto. Tyhjät pullot eivät ole kovin tukevia ja raketin ampuminen niistä on arpapeliä, koskaan ei tiedä mihin suuntaan ilotulite lähtee.
 
Päihtyneenä paukuttelun ohella yhtä kiellettyä on ilotulitteiden myyminen tai antaminen alaikäisten käsiin.
 
– Vastuu on vanhemmilla. Ilotulitteet eivät ole leluja, vaan räjähteitä, joista pienimmätkin voivat saada aikaan suurta vahinkoa väärin käytettynä.
 
– Käyttöohjeita ja turvaetäisyyksiä noudattamalla selvin päin pääsee jo pitkälle.
 
27. joulukuuta alkanut ilotulitemyynti jatkuu vuoden viimeiseen päivään asti. Raketteja ja muita ilotulitteita saa uudenvuodenyönä ampua iltakuudesta yökahteen saakka.

Menot