Kanta-Häme

Ilotulitteiden suosio ei hiivu

Hämeenlinna

Suomessa myydään ilotulitteita vuosittain noin 10 miljoonalla eurolla. Kysynnässä ei ole tapahtunut viime vuosina radikaaleja muutoksia.

Varsinkin uudenvuoden juhlinnoissa ilotulitukset ovat säilyttäneet asemansa.

– Niin sanotut kilon padat ovat isoja ja parempia kuin monet pienet tuotteet. Niitä on myös laajemmin saatavilla, kertoo Suomen Ilotulitus oy:n johtaja Harri Carlson.

Vuoden 2009 lakimuutos salli isot padat ja toi suojalasipakon. Kaikille ilotulitteille löytyy Carlsonin mukaan ostajansa.

Ilotulitemyyjä Jussi Järvisen mukaan ilotulitteita ostavat kaikenikäiset suomalaiset. Hänen mukaansa varsinkin nuoret ovat tarkkoja asiakkaita ja tietävät, mitä tulevat hakemaan.

– Parikymppiset käyttävät usein noin 80–90 euroa ostoksiinsa, Järvinen kertoo.

Myös Järvinen vahvistaa, että perinteisten rakettien suosio on laskenut. Ne roskaavat enemmän, ja lumettomassa maassa ne on vaikea saada pysymään pystyssä.

Onnettomuudet eivät ole vaikuttaneet suomalaisten kulutustottumuksiin ainakaan Suomen Ilotulitus oy:n mukaan.

Ilotulitteiden aiheuttamia onnettomuuksia sattuu joka vuosi, mutta pääosin käyttö tapahtuu turvallisesti.

Silti viime vuodenvaihde oli tuhoisin moneen vuoteen. Ilotulitteista aiheutuneita vammoja sai 33 ihmistä, ja tulitteet sytyttivät yhteensä 135 tulipaloa.

– Suojalasipakko ja vaarallisten tuotteiden kieltäminen ovat olleet hyviä muutoksia alalle. Ilotulitteet ovat oikein käytettynä kiva juttu, Carlson sanoo.

Hämeenlinnassa ilotulitteiden käyttöä ei ole rajoitettu keskusta-alueilla, mutta käytön tulisi tapahtua tarpeeksi kaukana rakennuksista.

– Esimerkiksi torilla ilotulitteiden ampuminen ei ole järkevää, eikä turvallista, toteaa Hämeen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Mika Pyyhtiä.

Lahdessa ilotulitteita ei saa ampua ydinkeskustassa.

Vuonna 2009 kiellettiin muun muassa pienet ”roomalaiset”, joita monet ampuivat kädestä. Niillä on tehty myös paljon ilkivaltaa.

Suomessa myytävät ilotulitteet ovat CE-hyväksyttyjä, eli ne täyttävät tietyt EU-kriteerit. Myös turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo myynnissä olevia tuotteita.

Ilotulitteiden myynti on luvanvaraista. Tulitteiden ostaminen ja käyttö on sallittu vain täysi-ikäisille.

Suomen Ilotulitus oy oli ainoa Suomessa ilotulitteita valmistava yritys, mutta tuotanto keskeytettiin 2000-luvun puolivälissä. Valtaosa maailman ilotulitteista valmistetaan Kiinassa.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic