Kanta-Häme

Iltapäiväkerhoissa parasta ovat turvalliset ohjaajat ja vapaa leikki

Hämeenlinnassa ollaan tyytyväisiä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan. Tämä selviää Hämeenlinnan kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakaskyselystä, joka tehtiin viime joulukuussa ensimmäistä kertaa kaikille tuottajille yhteisenä.

Yhteisten kysymysten osalta 70 prosenttia vastaajista oli palveluun erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä.

– Suuri kiitos kuuluu kokeneille ja ammattitaitoisille ohjaajille, sanoo varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelupäällikkö Nikke Keskinen.

Huoltajien näkökulmasta yhteistyö ohjaajien kanssa on toiminut pääsääntöisesti hyvin koko kaupungin alueella.

Lasten mielestä parasta iltapäivätoiminnassa ovat kaverit, liikunta, vapaa leikki ja muu yhteinen toiminta sekä turvalliset ohjaajat, kertovat poiminnat kyselyn avoimista vastauksista. Keskisen mukaan kyselyssä toivottiin, että vanhemmat vastaavat siihen yhdessä lapsen kanssa.

Palvelun järjestämisvastuu on kaupungilla, mutta suurimman osan aamu- ja iltapäivätoiminnasta tuottavat Hämeenlinnassa ulkoiset sopimustuottajat. Näistä suurimpia ovat Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys ja Lasten Liikunnan Tuki ry.

Kaupungin omia kouluohjaajia on lähinnä pitäjien kouluissa, kuten Tuuloksessa, Alvettulassa ja Lammin Konnarin koululla.

Kuluvana lukuvuonna ainoastaan Iittalaan ei saatu omaa iltapäiväryhmää vähäisten ilmoittautumisten takia, mutta halukkaat ovat päässeet paikallisen seurakunnan toimintaan.

Ryhmissä pitää olla vähintään seitsemän lasta, jotta ne järjestetään, eli aamupäivätoimintaa on vain joissain suurimmissa kouluissa. Paikoin aamupäiväryhmiä on myös jouduttu lakkauttamaan, koska ryhmästä on lähtenyt lapsia kesken lukuvuoden.

Aamupäivätoimintaa pitää lain mukaan tarjota, vaikka se ei ryhmäkokojen takia toteutuisikaan.

Nikke Keskinen uskoo, että aamupäivätoiminnan järjestämisen ehdot ovat olleet joillekin vanhemmille epäselvät. Tämä saattaa osaltaan selittää sitä, että asiakaskyselyn vastaajista seitsemän prosenttia esitti kriittisiä arvioita palvelusta.

23 prosenttia kyselyn 271 vastaajasta ei osannut kertoa tyytyväisyydestään.

Asiakaskyselyyn vastanneiden huoltajien näkökulmasta kaupungilla on kehitettävää juuri palvelun asiakasohjauksessa.

– Olemme kehittäneet ja kehitämme viestintäämme myös verkossa. Kaikki ehdotukset otetaan huomioon.

Ilmoittautumisaikaa on kaksi kuukautta, ja se alkaa ensi viikon lopussa. T’ässä ajassa saadaan kokoon Keskisen mukaan noin 95 prosenttia halukkaista. Ryhmiin ovat yleensä mahtuneet kaikki halukkaat myös ilmoittautumisajan jälkeen.

Keskinen muistuttaa, että jo koulussa olevan pitää ilmoittautua uudestaan toimintaan, jotta ryhmät saadaan muodostettua.

Aamu- ja iltapäivätoimintaan pitää yhä ilmoittautua paperisella lomakkeella, joka tulee ekaluokkalaisten kirjeiden mukana. Muut voivat tulostaa sen netistä. Keskisen mukaan ilmoittautuminen ei onnistu esimerkiksi Wilmassa, koska toiminnassa suurin osa on ulkoisia tuottajia. HÄSA

Päivän lehti

1.6.2020