Kanta-Häme

Indie-elokuvaohjaaja imee vaikutteita brittidekkareista

Vankilamuseo herää henkiin. Tai oikeastaan selli numero 10, jonne ei ahtaanpaikankammosta kärsiville ole asiaa; silti sinne on ahtautunut pieni kuvausryhmä.
 
Kyseessä on hämeenlinnalaislähtöisen indie-elokuvaohjaajan Miika Hakalan tuorein projekti, musiikkivideo rockyhtye Sykäykselle, jota tähdittää muusikkorenttujen lisäksi näyttelijä Jorma Tommila. 
 
Pienibudjettisten elokuvien monitoimimiehen Hakalan kipinä tarinoiden kertomiseen leimahti liekkeihin jo lapsena.
 
– Lapsena olin sarjakuvien ja kuunnelmien suurkuluttaja, tein niitä itsekin. Äiti rustarisi tarinoitani ylös, kun en osannut vielä kirjoittaa.
 
Ala-asteella Hakala tapasi aisaparinsa Tomi Pietilän.
 
– Päädyimme kuvaamaan ensimmäiset takapihaleffamme vanhalla VHS-kameralla.
 
Samalla syntyi perusta TM-Films-elokuvayhtiölle, jonka ensimmäinen kokoillan voimannäyte, Uuteen kesään, sai ensi-iltansa 2009 Verkatehtaalla. Elokuussa ilmestyy kaksikon yhtiön toinen pitkä indie-elokuva, Pahaa verta, jota on työstetty jo kolme vuotta.
 
Kamera pyörii viikonloppuisin
Hakalan mukaan parasta indie-elokuvia tehdessä on, että tekijöillä on lähtökohtaisesti täysi valta päättää kaikesta mahdollisesta tuotantoon liittyvästä.
 
– Se on tärkeää, sillä rahoituksen mukana osa projektin kontrollista siirtyy herkästi rahoittajalle. Isoissa studiotuotannoissa kustannukset ovat jo niin hurjia, että elokuvat on pakko tehdä miellyttämään mahdollisimman laajaa katsojakuntaa. 
 
Indieleffat tarjoavatkin hyvän vaihtoehdon esimerkiksi Hollywoodin megaelokuville.
 
– Niiden ongelmaksi on muodostunut ironisesti juuri raha, jota leffan pitää tuoda takaisin vähintään sama määrä, mielellään enemmän. 
 
– Se aiheuttaa suurta varovaisuutta kalliiden elokuvien tuotannoissa. Käsikirjoituksista yritetään viilata kaikkia miellyttäviä. Tämän kesän jättituotannoista mielestäni ainakin Man of Steel sortuu juuri tähän.
 
Hakala kuitenkin myöntää, että raha on myös mahdollistaja.
 
–  Indieleffojen tekeminen on usein ilta- ja viikonloppuduunia, koska ihmisillä on pakostakin muuta työtä. Rahoitus tulee siis omasta pussista tai apurahoista ja tukijoilta.
 
Puhtaasti hartiavoimin
Kuvauksista on välillä loisto kaukana. Vuoden 2011 sydäntalvi on jäänyt Hakalan mieleen.
 
– Ulkona paukkui 30 astetta pakkasta. Erään näyttelijän roolivaatteet jäätyivät päälle, tiimiltä katosi tunto raajoista ja kameran akut eivät kestäneet kerrallaan viittä minuuttia pidempään. Vietimme ulkona tunnin tai kaksi.
 
Nyt ponnistelu palkitaan, sillä Pahaa verta saapuu teattereihin 23. elokuuta. Voimakkaita vaikutteita on imetty niin Agatha Christien kirjallisuudesta kuin dekkarisarjoista ja -elokuvista.
 
– Iso inspiraation lähde on ollut Midsomerin murhat. Teatterilevitys tulee toivottavasti avaamaan uusia ovia tulevaisuudessa. 
 
Hakala elää unelmaansa.
 
– Minulla on paljon tarinaideoita päässäni, jotka toivottavasti saamme käännettyä joskus elokuviksi. Haluan tehdä elokuvien ohessa myös musiikkivideoita mielenkiintoisille artisteille laidasta laitaan genreen katsomatta.
 
Studioelokuvat liippaavat läheltä
Järjestelmäkameroista on tullut nykyään indiekentällä suosittua kalustoa huikeasti kehittyneen kuvanlaadun ja linssivaihtoehtojen ansiosta.
 
– Parannukset auttavat katsojia keskittymään teknisten puutteiden sijasta enemmän leffan tarinaan ja hahmoihin, mikä auttaa indieleffoja kilpailemaan tasaväkisemmin isojen tuotantojen kanssa.
 
Hakala kuvailee järkihintaisen tekniikan tason yltävän lähelle kalliita studiotuotantoja. 
 
– Eroa on vielä paljon, mutta se on merkittävästi kaventunut viiden vuoden sisällä. Mielestäni indieleffat pärjäävät nykyään ihan mukavasti.  
 
 
 

Päivän lehti

1.6.2020