Kanta-Häme

Influenssaa liikkeellä viime vuosia vähemmän – epidemian huippu on kuitenkin vasta edessä

Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on THL:n mukaan korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.
Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on THL:n mukaan korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista. Arkistokuva

Influenssa on levinnyt tänä talvena tavallista hitaammin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Influenssatartuntojen määrä ylitti epidemiakynnyksen tammikuussa, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän.

Epidemian huippu on kuitenkin vasta edessä, ja sitä odotetaan maaliskuulle. Influenssarokotteen ehtiikin vielä hyvin ottaa, THL muistuttaa. Suojan muodostuminen vie noin kaksi viikkoa.

Alueellisia eroja on: tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista. Influenssa A -virukseen sairastuneita oli keskiviikkoon mennessä tilastoitu reilut 6  500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1  000. Tilastoidut tapaukset edustavat vain pientä osaa sairastuneista.

Influenssarokotteen saavat maksutta muun muassa yli 65-vuotiaat, 0,5–6-vuotiaat lapset, raskaana olevat ja sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Muut voivat ostaa rokotteen. Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi.

–  Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo THL:n tiedotteessa.

RS-virus jyllää, muttei ainakaan vielä toissa vuoden tavoin

Parhaillaan leviää myös RS-virus, joka voi olla pikkulapsille ja vanhuksille vaarallinen ja vaatia jopa sairaalahoitoa. Hengitystieinfektiota aiheuttavaa RS-virusta on todettu tammikuussa noin 1  700 ja helmikuussa 19. päivään mennessä noin 1  200, kertoo THL. Kyse on laboratoriovarmennetuista tapauksista.

RS-virus jyllää kunnolla vain joka toinen talvi. Toissa talvena tapauksia oli enimmillään yli 2  600 kuukaudessa.

Tähän mennessä vaikuttaa siis siltä, ettei virus leviäisi niin tehokkaasti kuin kaksi vuotta sitten. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka paljon tapauksia vielä tulee. Aikaisempina vuosina piikki on ollut usein juuri helmikuussa.

–  On odotettavissa, että maaliskuussa todetaan vielä melko runsaasti tapauksia, Ikonen sanoo STT:lle.

Virus leviää usein pisaratartuntana, ja rokote on vasta kehitteillä.

Asiasanat

Menot