Kanta-Häme

Influenssapotilaat täyttävät sairaalan

Influenssakauden huippu on lähellä jos ei jo saavutettu, arvioi Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo, että influenssatartunnat leviävät myös sairaalan sisällä.

– Sairaalaan tullaan usein jostain muusta syystä kuin influenssan takia. Nyt sitä on vähän joka osastolla ja potilaita pitäisi eristää, Mikkola sanoo.

Hänen mukaansa keskussairaalassa on nyt hankala tilanne, koska tilat alkavat olla lopussa. Influenssa-aalto on sattunut aikaan, kun kirurgian osasto on suljettu, joten tilaa on tavallista vähemmän. Osasto on suljettu henkilöstön keskitettyjen lomien vuoksi.

Sairaalan influenssapotilaista noin yksi kolmasosa on ottanut rokotteen. Suurin osa nyt hoidossa olevista potilaista on noin 80-vuotiaita tai iäkkäämpiä, joihin rokote tehoaa yleensä tavallista heikommin.

Mahdollisimman moni pyritään ohjaamaan kotihoitoon. Sairaalaan jäävät ne, jotka tarvitsevat lisähappea tai nestehoitoa. Mikkola arvioi, että potilaat jäävät hoitoon noin viikon ajaksi, mutta pidempäänkin voi kestää.

Toipumisaika riippuu ihmisen iästä, muista sairauksista ja peruskunnosta. Lisäksi osa sairastaa bakteerikeuhkokuumetta, mikä on tyypillinen influenssan jälkitauti.

Nyt meneillään oleva influenssakausi eroaa viimetalvisesta siten, että nyt sairastavat ikäihmiset. Viime kerralla viruskanta oli erilaista, ja se sairastutti pääosin nuoria.

– Positiivista tässä on se, ettei kukaan ole joutunut teho-osastolle, mutta viime kerralla niin kävi, Mikkola kertaa. HÄSA-STT

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic