Kanta-Häme

Influenssarokote herättää epäluuloja

Sirkka-Liisa Valtonen päätti jo etukäteen, että pyytää terveyskeskuksessa sitä nuoremmille tarkoitettua influenssarokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee, että Fluarix-nimistä influenssarokotetta annettaisiin vain 65 vuotta täyttäneille. Fluarix saattaa kasvattaa narkolepsiaan sairastumisen riskiä, mutta vain nuorilla ihmisillä.

Valtonen otti silti varman päälle, ja pyysi alle 65-vuotiaille tarkoitettua Vaxigrip-rokotetta.

– Ahaa. Pelkäättekö, että saatte narkolepsian? Mitä sanot, Lea, kysyi terveydenhoitajaopiskelija Mimosa Aspholm terveydenhoitaja Lea Soittilalta.

Soittila lupasi Valtoselle Vaxigripiä, koska Fluarix oli juuri päässyt loppumaan. Kyseessä oli kuitenkin poikkeus. Jos muut yli 65-vuotiaat haluavat toisen rokotteen Fluarixin sijaan, heidän on ostettava se itse apteekista.

– Eilen tuli yksi omalla reseptillä ostetun rokotteen kanssa. Joitakin kommenttejakin olemme kuulleet, mutta pääasiassa asiakkaat luottavat siihen, mitä meiltä saavat, Soittila sanoi.

Näin tekivät myös Taina Isosaari ja Pentti Sorvali. Kummallakin on tapana ottaa influenssarokote joka vuosi, eikä piikin pistäminen arveluttanut heitä eilenkään, vaikka rokotteisiin liittyvä epäluulo on taas julkisessa keskustelussa.

– Jotenkin ajattelen, että se [narkolepsiaan sairastumisen riski] liittyy lasten rokottamiseen, eikä tällaisten vanhojen ihmisten, Isosaari sanoi.

Samanlainen valmistus kuin sikapiikissä

Fluarixin turvallisuutta on ryhdytty epäilemään, koska sen valmistustapa on samantapainen kuin narkolepsiaan yhdistetyn Pandemrix-sikainfluenssarokotteen.

THL on sen vuoksi päättänyt olla erityisen varovainen, eikä suosittele Fluarixia alle 65-vuotiaille. Sen sijaan sitä vanhemmilla riskiä ei pitäisi olla.

THL:n mukaan yli 65-vuotiaille on vuosien mittaan annettu miljoonia annoksia Fluarixia, eikä merkkejä narkolepsian lisääntymisestä ole ilmennyt. THL muistuttaa lisäksi, että narkolepsiaa ei esiinny yli 65-vuotiailla.

Uskaltaako influenssarokotteen ottaa, avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger?

– Tämä on se tieto mikä on. Tuntuisi aika turvalliselta.

Pasi Ternola ei ollut tietoinen influenssarokotuksiin liittyvistä epäluuloista tuodessaan poikaansa Matti Ternolaa rokotettavaksi.

– Kaipa he tietävät mitä he tekevät, Pasi Ternola kommentoi.

Sairaanhoitopiiri ei saa valita rokotemerkkiä

Ylilääkäri Virpi Krögerin mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ei ole saanut valita, minkä nimisiä rokotteita riskiryhmien rokottamiseen tilataan. THL kysyy sairaanhoitopiireiltä vain arviota rokotettavien määrästä ja toimittaa sitten valitsemansa rokotteet.

– Rokotemerkkeihin emme voi vaikuttaa. THL valitsee ne omien linjaustensa mukaan, vahvisti sairaala-apteekkarin sijainen Annukka Kulju.

Sen sijaan yksityiset terveyspalvelujen tarjoajat ovat onnistuneet vaihtamaan arveluttavan rokotemerkin toiseen. Esimerkiksi Työsykkeessä Fluarix vaihdettiin toiseen.

– Olin jo tehnyt tilauksen, kun THL:n suositus tuli, mutta koska rokotteita ei ollut vielä toimitettu, sain vaihtaa, työterveyshoitaja Anneli Nordlund Työsykkeestä kertoi.

Rokotus voi pelastaa hengen

Rokotuksiin liittyvä epäluulo on selvästi hillinnyt piikki-intoa.

– Hyvin hiljaiselta näyttää. Juuri kukaan ei kysele influenssarokotetta, Anneli Nordlund Työsykkeestä kuvaili.

Myös pääterveysaseman rokotuspisteissä oli eilen tavanomaista väljempää.

Ylilääkäri Virpi Kröger puhuu rokotusten puolesta ja korostaa, että riskiryhmäläisille influenssa tarkoittaa kuolemanvaaraa. Heille rokottamatta jättäminen on suurempi riski kuin rokotuksen ottaminen.

– En haluaisi kenellekään ehdoin tahdoin narkolepsiaa, mutta täytyy muistaa, että sikainfluenssaankin kuoli nuoria ihmisiä, Kröger huomautti. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020