fbpx
Kanta-Häme

Influenssarokote suojaa nyt neljältä virukselta - rokotukset käynnissä

Lasten maksuttomat, nenäsuihkeena otettavat rokotukset laajenevat koskemaan alle 7-vuotiaita lapsia.
Uudenlainen indluenssarokote voisi antaa merkittävästi laajemman suojan kuin nykyisen kaltaiset kausi-influenssarokotteet. Arkistokuva.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus uskovat rokotuskattavuuden nousevan ja rokotussuojan tehostuvan tällä influenssakaudella.

Yhtenä syynä ovat julkiseen terveydenhuoltoon hankitut nelivalenttiset rokotteet, jotka suojaavat kahdelta A- ja kahdelta B-virustyypiltä.

Tähän saakka aikuisten kolmivalenttisissa rokotteissa on ollut suoja kahta A- ja yhtä B-virustyyppiä vastaan.

 

Maksuton rokote myös laajeni koskemaan alle 7-vuotiaita lapsia.

Aiemmin rokotteen saivat nenäsumutteena vähintään puolivuotiaat, mutta enintään 3-vuotiaat lapset.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toivoo, että näillä kahdella uudistuksella on positiivisia vaikutuksia.

– Jos B-virus on tulevalla kaudella taas yksi valtaviruksista, sen aiheuttamaa influenssaa tulee esiintymään selvästi vähemmän kuin viime kaudella, jos rokotuskattavuus kohoaa. Viimeisimpien arvioiden mukaan aikuisista yksi kymmenestä infektoituu ja lapsista yksi viidestä, ja näistä noin puolet sairastuu influenssaan.

– Lasten kohdalla rokotuskattavuus oli viime kaudella noin 40 prosenttia, mutta toivomme, että sekä heidän että aikuisten kohdalta nelivalenttinen rokote lisäisi ottohalukkuutta.

Nohynek muistuttaa, että nelivalenttinen rokote antaa kohtuuhyvän suojan, ellei virus ehdi muuntautua levitessään epidemiana maailmalla.

Viime kauden rokotteen suojateho pikkulapsilla oli THL:n mukaan 19 prosenttia. Yli 65-vuotiailla suojateho A-virusta vastaan oli 14 prosenttia ja B-virusta vastaan 37 prosenttia.

 

Viime talven influenssaepidemia oli hyvin poikkeuksellinen, sillä B-viruksien aiheuttamaa influenssaa esiintyi selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tautiin kuoli Suomessa noin tuhat ihmistä.

Tästä syystä sosiaali- ja terveysministeriö päätti päivittää alkuvuodesta rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota ja hankkia täksi influenssakaudeksi nelivaltenttista, pistettävää Vaxigrip Tetra -influenssarokotetta Sanofi oy:ltä.

Yhtä kattava suoja on myös nenäsumutteena lapsille annettavassa Fluenz Tetra -rokotteessa.

 

Pistettävää rokotetta on tilattu Suomeen 1,7 miljoonaa annosta ja nenäsumuterokotusta 71 000 annosta.

Tälle kaudelle hankittujen rokotteiden hinta on 8,2 miljoonaa euroa, mikä on runsaat 3 miljoonaa euroa edellisiä rokotteita enemmän.

– Voi olla, että nenäsuihke, joka on helpompi ottaa kuin pistos, nostaa rokotuskattavuutta. Jos se osoittautuu tehokkaaksi laajassa käytössä, voisi olla hyvä rokottaa myös koululaisia, jolloin kattavuus tulisi vielä suuremmaksi ja tarttuvuus aikuisiin pienemmäksi, toteaa Rokotetutkimuskeskuksen professori Timo Vesikari.

– Ilman muuta nelivalenttisuus on hyvä asia, mutta ei rokote ole vieläkään riittävän tehokas vanhoille ihmisille. Jos rokotteeseen lisättäisiin adjuvanttia, se parantaisi tehoa vanhoilla ihmisillä, mutta tästä ei ole edes vakavasti puhuttu Suomessa, Vesikari lisää.

Adjuvantti on apuaine, joka vahvistaa immuunivastetta.

– En usko, että THL on kovin innostunut apuaineista. Euroopassa on monta maata, jossa adjuvantoitua rokotetta annetaan ikäihmisille.

 

Hanna Nohynekin mukaan esimerkiksi Isossa-Britanniassa tällainen rokote otetaan käyttöön tällä kaudella.

– Yhdysvalloissa taas on jo pidempään annettu korkea-annoksista influenssarokotetta, jossa on neljä kertaa tavallista enemmän influenssaviruksen antigeenisiä osia, mutta sillä ei toistaiseksi ole myyntilupaa Euroopassa.

Jos vuosikausia maailmalla on yritetty kehittää universaali influenssarokote. Siinä ollaan vielä melko alkumetreillä.

– Tämä tarkoittaa, että influenssaviruksesta löydettäisiin sellainen rakenneosa, joka ei muuntautuisi kovin paljon. Silloin voitaisiin yhdellä piikillä tai nenäsuihkeella saada pidempiaikainen suoja ylitse useamman influenssakauden, Nohynek kertoo.

Professori Timo Vesikari kertoo, että Rokotetutkimuskeskuksessa on menossa tutkimus, jossa verrataan tupakkakasvin kasvisolussa viljellyn influenssaviruksen ja siitä valmistetun rokotteen sekä nykyisen, kananmunissa kasvatetun influenssaviruksen ja siitä valmistetun rokotteen tehoa yli 65-vuotiailla.

Influenssaepidemiakausi ei ole THL:n tilannekatsauksen mukaan alkanut vielä Suomessa, Euroopassa eikä Yhdysvalloissa. HÄSA

 

Rokotukset alkaneet

Hämeenlinna: viikko 46. Lisärokotuspäivä 12.12.

Ajat ja paikat: www.hameenlinna.fi

Hattula: vielä ke 14.11 klo 8.30–15, to 15.11. klo 8.30–15 ja pe 16.11. klo 8.30–12.

Parolan terveysasema (Parolantie 42).

Janakkala: vielä ke 14.11. klo 12–17 (sukunimen alkukirjain S–Ö).

Turengin terveysasema (Tapailanpiha 13 B) ja Tervakosken terveysasema (Kivimiehentie 2).

Lisätietoa influenssatilanteesta: www.influenssa.fi

Menot