Kanta-Häme

Influenssarokotetta riittää taas kaikille

Influenssarokotetta riittää taas kaikille halukkaille, vaikka se uhkasi jokunen viikko sitten huveta ennen aikojaan eri puolilla Suomea.

– Rokotusrekisterin mukaan Suomeen tilatuista influenssarokotteista oli ennen joulua pistetty noin puolet, kertoo erikoistutkija Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Yhteensä 1,2 miljoonasta rokoteannoksesta on siis käyttämättä vielä noin 600 000.

– Rokote on ollut tänä vuonna aiempaa suositumpi, ja joillain alueilla annoksia on jouduttu siirtelemään terveysasemalta toiselle. Koko maasta rokote ei ole loppunut, mutta paikallisesti siitä on ollut jossain pulaa, Murtopuro sanoo.

Yksi mahdollinen syy influenssarokotteen suosiopiikkiin on sen tehon kohentuminen. Nyt rokotteessa on samat virukset kuin kiertävässä influenssassa. Viime vuonna se ei osunut maaliinsa yhtä hyvin.

– Rokotetta on myös saatettu tarjota työterveydessä ja riskiryhmien omaisille aiempaa enemmän.

Influenssarokotteen kysynnän ennakointi on hankalaa, ja tilaukset tehdään yleensä edeltävän vuoden perusteella. Viime vuonna menekki oli tavallista pienempi.

Useimpina vuosina influenssarokotetta on tilattu reilusti yli todellisen tarpeen, ja suuret määrät annoksia on lopulta päätynyt lääkejätteeksi.

TYÖTERVEYSHOITAJA Jenni Mikkola Forssan Terveystalosta vahvistaa, että rokotetta on mennyt tällä kertaa selvästi enemmän kuin viime vuosina.

– Se loppui meiltä kesken noin kuukausi sitten, ja toimitusvaikeuksien takia olimme parisen viikkoa kokonaan ilman. Sen jälkeen rokotetta saatiin taas lisää, hän kertoo.

Mikkola arvelee, että influenssarokotteen suosiota ovat lisänneet uutisointi Suomea lähestyvästä super­influenssasta, työnantajien rokotusmyönteisyyden lisääntyminen sekä taannoisen sikainfluenssarokotekohun laimeneminen.

THL:n Satu Murtopuro kannustaa kansaa piikille vielä tammikuussakin, jopa epidemian jo riehuessa.

– Rokottaminen kannattaa aina. Se torjuu influenssaa kaikkein parhaiten. Se voi estää taudin puhkeamisen kokonaan tai ainakin lieventää sitä. Suojan muodostuminen kestää kaksi viikkoa.