Kanta-Häme

Influenssarokotteen suosio hienoisessa nousussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo influenssarokotemäärien kääntyneen viime vuonna kasvuun.

Alle 3-vuotiaiden rokotuskattavuus kasvoi 13 prosentista 16 prosenttiin, ja 65 vuotta täyttäneillä 31 prosentista 37:een.

– Lisäys on vähäistä. Parhaimmillaan aikuisten kohdalla kattavuus on ollut 50 prosenttia ja pikkulasten kohdalla 40 prosenttia. Täytyy toivoa, että ihmiset ymmärtäisivät rokottamisen tärkeyden tänä kautena vieläkin paremmin, ylilääkäri Hanna Nohytek sanoo.

Rokotetta suositellaan erityisesti niin sanottuihin riskiryhmiin kuuluville, kuten pikkulapsille, raskaana oleville sekä pitkäaikaissairaille.

Suomessa riskiryhmien rokotteet kustantaa THL. Annoksia ostetaan yhteensä 1,2 miljoonaa, joista Nohytekin mukaan noin joka kuudes jää käyttämättä.

Epidemia huipussaan hiihtoloma-aikaan

Marraskuu on oivallista aikaa influenssarokotuksille, sillä influenssa-aalto etenee Suomeen yleensä lännestä.

– Myös Hämeenlinnassa varsinainen influenssakauden huippu on vasta hiihtolomakauden aikaan helmikuussa, kertoo infektioylilääkäri Janne Mikkola Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Rokotteen suosion nousu näkee myös saapuneissa rokoteannosmäärissä. Keskussairaalan sairaala-apteekista kerrotaan, että Hämeenlinnaan rokoteannoksia on tilattu 29 200 kappaletta, joka on noin kaksi tuhatta kappaletta viimevuotista määrää enemmän.

Vaikka itse ei riskiryhmään kuuluisikaan, THL suosittelee rokotetta kaikille perusterveille ihmisille, joiden lähipiiriin kuuluu riskiryhmäläisiä.

– Itsensä suojaamalla suojaa myös läheisensä, Hanna Nohytek sanoo.

Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi hakea rokotteen apteekista reseptiä vastaan.

Suomi on valinnut kansalliseen rokotusohjelmaan kaksi eri rokotetta, Fluarixin ja Vaxigripin. Jälkimmäisen jälleenmyyntihinta on 11 euroa, ja se on tarkoitettu alle 65-vuotiaille.

Valtaosa rokotetaan marraskuussa

Syksyn influenssarokotukset pyörähtivät Kanta-Hämeessä ensimmäisenä käyntiin Janakkalassa. Tiistaina rokotteita jaettiin Tervakosken ja Turengin terveysasemalla.

Muualla Kanta-Hämeessä rokotetaan vasta marraskuun puolella.

Hattulalaisia rokotetaan viikolla 46 Parolan terveysasemalla. Riihimäellä ensimmäinen rokotuspäivä on 12. marraskuuta, ja siitä eteenpäin rokotteita annetaan kolmen viikon ajan kahtena tai kolmena päivänä viikossa.

Hämeenlinnalaiset saavat rokotteet viikolla 47, 17. marraskuuta alkaen. Rokotteita annetaan kantakaupungin alueella Viipurintien, Idänpään, Jukolan ja Ojoisten terveysasemilla sekä Lammin, Hauhon, Rengon ja Kalvolan terveysasemilla. (HäSa)