Kanta-Häme

Influenssarokotteiden saapuminen viivästyy – Piikille pitäisi ehtiä ennen epidemiaa

Influenssarokotteet toimitetaan tänä syksynä useammassa pienessä erässä. Hämeenlinnassa joukkorokotuksia annetaan 25. marraskuuta lähtien.
Aikaisempina vuosina rokotteet on toimitettu kolmessa suuremmassa lähetyserässä ja niiden lähettäminen terveyskeskuksiin on alkanut syyskuun lopulla. Nyt toimitus tapahtuu kuudessa erässä. Arkistokuva. Kuva: Anja Filppula
Aikaisempina vuosina rokotteet on toimitettu kolmessa suuremmassa lähetyserässä ja niiden lähettäminen terveyskeskuksiin on alkanut syyskuun lopulla. Nyt toimitus tapahtuu kuudessa erässä. Arkistokuva. Kuva: Anja Filppula

Terveyskeskukset joutuvat odottamaan Influenssarokotteita tänä syksynä normaalia kauemmin.

Rokotteita on jaettu terveyskeskuksiin jo jonkin verran, mutta ne eivät riitä vielä laajojen joukkorokotuksen tarpeisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että tänä syksynä THL saa kuusi pienempää lähetyserää vähän pidemmän ajan sisällä ja rokotteiden kuntiin lähettämistä on jouduttu ripottelemaan pitkin syksyä.

Aikaisempina vuosina rokotteet on toimitettu kolmessa suuremmassa erässä ja niiden lähettäminen terveyskeskuksiin on alkanut syyskuun lopulla.

Maailman terveysjärjestö WHO määrää, mitä viruksia rokotteiden valmistajien tulee käyttää.

WHO otti noin kuukauden lisäajan siihen, mikä A (H3N2) -virus rokotteessa tulisi olla, jotta rokotteesta saadaan mahdollisimman tehokas.

– Nimenomaan tässä viruksessa on nähty paljon rakenteellisia muutoksia kauden aikana, Nohynek kertoo.

Iskeekö epidemia etuajassa?

Päätöksenteon viivästyminen heijastui rokotteen valmistamiseen ja edelleen rokotteiden maahantuontiin. Ylilääkäri ei ole silti huolissaan.

– Joukkorokotukset suositellaan muutenkin aloittamaan vasta marraskuun lopulla, jotta rokotetta on varmasti riittävästi saatavilla. Siinä mielessä ohjeistus ei ole tänä vuonna juurikaan muuttunut.

Influenssaepidemian alkamisaikaa ei kukaan osaa tarkasti ennustaa. Voiko epidemia iskeä ennen kuin joukkorokotuksia ehditään antaa?

– Onhan se aina mahdollista, että on niin huono tuuri, että epidemia alkaisi tavallista aikaisemmin. Näin tapahtui influenssakaudella 2015–2016, jolloin epidemian huippu saavutettiin jo vuodenvaihteessa. Tässä on kuitenkin hyvin aikaa, jos mennään normivuoden mukaan.

Yleensä influenssaepidemia alkaa joulukuussa ja sen huippu saavutetaan helmi-maaliskuussa.

Lapsille oma rokote

Kansallisessa rokotusohjelmaa varten THL on hankkinut 1,7 miljoonaa annosta pistettävää Vaxigrip Tetra -rokotetta ja 116 000 annosta Fluenz Tetra -nenäsuihkerokotetta, joka on tarkoitettu 2–6 -vuotiaille lapsille.

Kumpikin rokote sisältää neljää eri influenssavirusta.

Nenäsumuterokote on Nohynekin mukaan suojaltaan yhtä tehokas kuin pistettävä rokote.

Euroopan markkinoille nenäsumuterokote tuli 2000-luvun alussa ja Suomessa se otettiin kansalliseen ohjelmaan kaudella 2015–2016.

Influenssarokotteen lapsilleen ottamista vanhemmista suurin osa valitsee sumutteen.

Nenäsumuterokotteen teho heikkenee aikuisilla, jotka ovat kehittäneet vuosien saatossa vasta-aineita influenssaviruksille, siksi Euroopan lääkevirasto ei ole myöntänyt sille myynti- ja käyttölupaa yli 18-vuotiaille.

– Nenäontelon limakalvoilla on jo paljon vasta-aineita, eikä elävän heikennetyn, uuden sumuterokotteen virukset pääse lisääntymään limakalvolla niin, että vasta-aineita muodostuisi riittävästi. HÄSA.

 

Uutista päivitetty kello 11.15: Lisätty tieto rokotusajankohdasta Hämeenlinnassa.

Influenssarokotus

Rokotukset suositellaan aloitettavaksi marraskuussa ja joukkorokotukset marraskuun lopulla, jotta rokotteet on varmasti saatu jaettua sairaanhoitopiireihin ja edelleen kuntiin.

Rokotuksia suositellaan jatkettavan vuoden vaihteen jälkeenkin.

Suoja syntyy noin 2 viikossa.

2-6-vuotiaat lapset saavat Fluenz Tetra -nenäsumutteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Rokote torjuu parhaimmillaan terveillä lapsilla ja työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen maksutta. Heitä ovat muun muassa 65 vuotta täyttäneet, kuuden kuukauden – kuuden vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Lähde: THL

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic