fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Influenssarokotteita on tilattu Hämeenlinnaan lisää, mutta täydennysten saapumisajasta ei ole tietoa

Hämeenlinnaan tilattiin keskiviikkona lisää influenssarokotteita. Kahden viikon kuluttua tiedetään, saadaanko sitä vai ei.
Arkistokuva

Kausi-influenssarokotteet ovat loppuneet kaikkialla Suomessa. Perjantaina loppumisesta ilmoittivat esimerkiksi Helsinki ja Turku, jotka ovat lopettaneet myös rokotusten ajanvarauksen.

Myös Kanta-Hämeessä rokotteista on enää rippeet jäljellä. Rokotteiden loputtua jäädään odottamaan tilattuja uusia rokotteita, joiden toivotaan tulevan joulukuun ensimmäisellä viikolla.

– Tilasimme uusia rokotteita keskiviikkona aamulla, mutta mitään ei ole vielä kuulunut. Onneksi ikäihmisille on saatu rokotteita tarvittava määrä, palvelupäällikkö Heli Haapala huomauttaa.

Tilanne on vaikea kaikkialla Suomessa, sillä korona innosti ihmisiä varaamaan aikoja kausi-influenssarokotteen ottamiseen. Rokote loppui nopeasti apteekeista ja yksityiseltä puolelta.

Kunnat rokottavat eri aikoina

Julkisella puolella ei rokotteita annettu ilman ajanvarausta ja silloinkin vain riskiryhmäläisille. Ajanvaraukset jouduttiin kuitenkin keskeyttämään myös Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

– Onneksi kovin suuri joukko ei jäänyt ilman rokotetta. Olemme olleet yhteydessä muihin kuntiin, mutta rokotetta ei ole juurikaan jäljellä. Tilannetta vaikeuttaa se, että kunnat rokottavat asukkaita eri aikoina. Joissakin kunnissa rokottamista ei ole vielä edes aloitettu, Haapala miettii.

THL hankki kansallista rokotusohjelmaa varten pistettäviä VaxigripTetra-rokotteita 1,7 miljoonaa annosta ja Fluenz Tetra -nenäsumutteita 116 000 annosta.

VaxigripTetraa on jaettu ympäri Suomea yli 1,5 miljoonaa annosta ja nenäsumutettakin noin 100 000.

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kehottaa kuntia olemaan nyt erityisen tarkkoja rokotteiden kanssa.

– Tavallisesti influenssarokotteita on jäänyt vuosittain käyttämättä noin 200 000. Nyt lähipiiriläisetkin pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, sillä kaikkia ei voida rokottaa. Rokotteen voivat saada enää esimerkiksi alle 6 kuukauden ikäisten lasten vanhemmat, Kontio sanoo.

Kaikki rokote ei ole voinut loppua

Mia Kontio uskoo, että rokotetta on vielä käyttämättä. Pari viikkoa sitten Suomessa oli kirjattu annetuksi ainoastaan 276 000 annosta influenssarokotetta.

– Ei kaikki rokote ole vielä loppunut. Rokotetta pitää etsiä nyt aktiivisesti yli kuntarajojen, Kontio neuvoo.

Influenssaa ei ole vielä Suomessa eikä muualla Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Yksittäisiä tapauksia on kirjattu muutama.

– Luultavasti influenssa on tällä kerralla paljon normaalia lievempi koronaa varten käytössä olevien varotoimien takia. Mia Kontio huomauttaa.

Mikäli tällä hetkellä käytössä olevat influenssarokotteet pääsevät kokonaan loppumaan, ei varastoja voida enää täydentää.

– Me odotamme vielä joulukuun alkuun saakka eli viikolle 49, että saamme lisää rokotetta. On valtavan vaikeaa sanoa ei oota sellaiselle, joka haluaisi rokotuksen, Haapala myöntää.

Menot