fbpx
Kanta-Häme

Innopark aikoo tehdä tulosta

Teknologiakeskus Innopark uskoo tänä vuonna tekevänsä plusmerkkisen tuloksen. Innoparkista on valmistunut viime vuoden konsernitilinpäätös, jonka tulos ennen satunnaisia eriä on 286000 euroa tappiollinen.

– Nykyisellä rakenteella meidän pitäisi päästä lievästi positiiviseen tulokseen. Suunta on oikea, töitä on paljon, Innoparkin toimitusjohtaja Mikko Koivulehto sanoo.

Jos Innopark tuottaa kuluvana vuonna voittoa, se on ainutlaatuista. Innoparkin emoyhtiö ei ole kertaakaan tehnyt plusmerkkistä tulosta. Konsernitilinpäätös kertoo, että konserni on kumulatiivisesti tuottanut tappiota 3,3 miljoonaa euroa.

Innoparkista ei ole koskaan aikaisemmin tehty konsernitilinpäätöstä. Yhtiökokous velvoitti sen viime keväänä laatimaan konsernitilinpäätöksen, koska yhtiö oli virheellisillä perusteilla jättänyt laatimatta konsernitilinpäätöksen.

– Tarkoitus oli alun perinkin tehdä viime vuodesta konsernitilinpäätös. Se olisi kuitenkin julkaistu vasta vertailutietona kuluvan vuoden tilinpäätöksen yhteydessä, kertoo Hämeenlinnan controller Jorma Taipalus, joka on laatinut konsernitilinpäätöstä.

Määräaikaisesti Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa toiminut Taipalus siirtyy syyskuussa Innoparkin talousjohtajaksi.

Koivulehto kertoo, että konsernista on jatkossa tarkoitus tehdä konsernitilinpäätös.

– Uskon, että sillä on ilmaa puhdistava vaikutus.

Konsernin yhtiöiden erilliset tilinpäätökset eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa taloudellisesta tilanteesta, jos yhtiöillä on ristikkäisiä vastuita. Konsernitilinpäätöksessä eliminoidaan sisäiset erät.

Rakennetta…on selkeytetty

Innoparkissa on tehty myös rakenteellisia uudistuksia. Kesäkuun lopulla merkittiin kaupparekisteriin viiden tytäryhtiön sulauttaminen emoyhtiöön.

– Nyt rakenne on kunnossa. Pystymme toimimaan näillä eväillä, Koivulehto sanoo.

Konsernitilinpäätöksessä tehtiin 567000 euron alaskirjaukset sulautetuista yhtiöistä. Yhtiöt olivat tuottaneet tappiota ja niiden oma pääoma oli pakkasella. Niitä ei haluttu purkaa, koska se olisi johtanut konkursseihin. Taipaluksen mukaan kirjauksilla on varauduttu myös tuleviin fuusioihin. Kolmen tyttären taloutta vielä selvitetään ennen niiden sulauttamista emoyhtiöön.

– On tunne, että arvonalennukset on tehty vähän yläkanttiin, Koivulehto sanoo.

Koivulehdon mukaan Innoparkin taloutta on rasittanut Vattenfallin Hämeenlinnan toiminnan alasajo. Yhtiöltä on vapautunut paljon tiloja, joihin Innopark on saanut vain pikkuhiljaa uusia vuokralaisia.

– Nyt Visamäen ja Moreenin tilojen vuokrausaste on noin 80 prosenttia.

Lammin biokylän tilojen vuokrausaste on heikko. Innopark on joutunut antamaan tälle tytäryhtiölleen vajaan 1,3 miljoonan euron pääomalainan.

Innoparkin tilintarkastajat ovat kirjanneet tilintarkastuskertomukseen huomautuksen siitä, ettei yhtiö rekisteröinyt oman pääoman menettämistä. Oman pääoma tuli plusmerkkiseksi vasta sen jälkeen, kun kaupunki antoi yhtiölle tukea.

Lukuisten tytäryhtiöiden sulauttaminen emoyhtiöön, konsernitilinpäätös sekä kiinteistö- ja hanketoiminnan selkeä erittely lisäävät läpinäkyvyyttä ja helpottavat liiketoiminnan seuraamista. Hämeenlinnan tarkastuslautakunnan raportti ja lautakunnalle lausuntoja antaneet asiantuntijat arvostelivat rankasti Innoparkin toimintaa ja yhteydenpitoa kaupungin kanssa. Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, ettei se vaadi kaupungin johtoa tilille yhtiön asioista.

Toimitusjohtaja Koivulehto ei halua ottaa kantaa edeltäjien toimintaan. Hän vakuuttaa, että yhtiö toimii nyt avoimesta ja aktiivisesti omistajiin päin. Hänen mielestään yhteydenpito toimii.

– Kun asioita tulee, menemme aina esittelemään ne kaupunginhallitukselle. (HäSa)

Menot