Kanta-Häme

Innostus kasvatti Art Hämeen isoksi

– Meidän piti järjestää Art Häme ’14 -tapahtumaan vaan jotain mielenkiintoista ja ihan pienesti, mutta näin tässä kävi, nauraa tapahtumaorganisaattori, Kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan puheenjohtaja Soili Mahlanen.

Pieneksi ja vaatimattomaksi tämänvuotisen Art Hämeen ohjelmaa ei voi moittia: neljän päivän aikana on tarjolla nelisenkymmentä rientoa, joista osassa on useita eri tapahtumia.

Torstaista sunnuntaihin Forssa on täynnä näyttelyjä, työpajoja, teatteria, käden taitoja, konsertteja, kirjallisia illallisia, runoja ja kirjallisuutta aikuisille ja lapsille.

– Toivon todella, että seutukunnan ihmiset ja muut hämäläiset tulisivat tutustumaan tähän kaikkeen, sillä tapahtuma on todella tehty sillä periaatteella, että jokainen löytää jotain mielenkiintoista.

 Yhdessä tekemällä …onnistuu

Ohjelman laajuuden ja monipuolisuuden takana on vain ja ainoastaan innostus ja tekemisen halu.

– Kun 1,5 vuotta sitten kutsuimme kulttuurin toimijoita kokoon, into tehdä yhdessä oli heti läsnä. Se on yhteisten työkokousten lomassa vain vahvistunut, kun olemme tutustuneet toisiimme. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Forssassa 2010, ja ilmeisesti sen onnistuminen pohjusti tätä innostusta, Mahlanen arvelee.

Hän toivoo, että hyväksi havaittu ja paljon aikaan saava yhdessä tekemisen malli kantaa jatkossakin hedelmää Forssan seudun kulttuuritoimijoiden parissa.

– Tätä tapahtumaa luodessa meille kaikille on kehittynyt huima verkosto ihmisiä, joihin voi ottaa yhteyttä oman ideansa kanssa.

Mahlasen mukaan aktiivit ovat saaneet myös huomata, että aikaan voi saada paljon ilman isoja rahoja.

– Taiteen edistämiskeskus tuki tapahtumaa 7 000 eurolla ja saimme lahjoitukset Lounaismaan Osuuspankilta sekä LC Kuhalta. Kokonaisbudjetti on 8 200 euroa ja siinä pysytään. Rahan lisäksi tukeaan ovat tarjonneet onneksi useat sponsorit.

Kiertävä …tapahtuma

Art Häme-taideviikko on vuorovuosin hämäläisissä kaupungeissa kiertävä festivaali. Malli muuntuu kunkin paikkakunnan tarpeiden ja kiinnostusten mukaan. Taideviikot muodostuvat näyttelyistä, tapahtumista, seminaareista ja työpajoista, joita yhdistää paikkakunnan toimijoiden yhdessä valitsema teema.

Vuoden 2014 teema, Teksti, tiili, tekstiili, ammentaa Forssan historiasta tekstiiliteollisuuskaupunkina. Kaupungin 150-vuotinen tekstiilitarina vaimeni vuonna 2009, kun Finlayson päätti lopettaa Forssan-tehtaan. Osa vanhoista tehdasrakennuksista on kunnostettu uuteen käyttöön. Tekstiiliä ei enää valmistu Forssassa suuressa mittakaavassa, mutta tehtaissa tehdään taidetta ja kulttuuria sekä opiskellaan ja käydään kauppaa.

Art Häme ’14 -tapahtuman avajaiset Forssan työväentalolla torstaina 28. elokuuta kello 12.

Menot