Kanta-Häme

Innovaatio tuo ilmastoinnin vaatteisiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT oy on kehittänyt massatuotantomenetelmän, jolla vaatteisiin voidaan sijoittaa käyttäjänsä lämpötilasta huolehtiva älykangas.

Mikroskooppisen pienten neste- tai kaasukanavien verkoston lämpötilaa voisi säätää älylaitesovelluksen avulla.

VTT:n kehittämässä menetelmässä tuotetaan mikrokanavia laajoille, koville tai pehmeille muovipinnoille lyhyessä ajassa. Kanaviin voidaan pumpata kylmää tai kuumaa nestettä. Pikkuriikkisiä, nestettä kuljettavia kanavia voi verrata vaikkapa verisuonistoon.

Käyttötarkoituksesta riippuen kanavat voi sulauttaa joko kovaan tai pehmeään muoviin.

VTT:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Riku Rikkola näkee teknologian soveltuvan erityisesti paksumpiin vaatteisiin. Kesäkuumalla käytettäviin ohuisiin urheilutekstiileihin tekniikka tuskin on ensimmäisenä tulossa.

– Tekniikkaa voi soveltaa nimenomaan hieman tukevampiin vaatteisiin. Esimerkiksi työvaatteiden alla voisi olla ennen pesua poistettava kerros.

Kaikki järjestelmän sisältämä teknologia nestettä kierrättävine pumppuineen mahtuu kahden euron kolikon kokoiseen koteloon.

– Ei ole tavoitteena, että käyttäjän pitää ryhtyä kantamaan mitään ylimääräistä reppua, Rikkola naurahtaa.

Teknologiaa on suunniteltu VTT:llä noin kymmenen vuoden ajan.

– Taustalla on pitkä työ, mutta idea vaatteisiin soveltamisesta on ehkä vuoden vanha.

Rikkola pitää teknologian siirtymistä kuluttajatuotteisiin melko todennäköisenä. Ensimmäiset tuotteet saatetaan nähdä kaupoissa jo reilun vuoden kuluttua.

– Teemme tutkimusta, joka on hyvin lähellä asiakasta. Teknologia on herättänyt paljon kiinnostusta varsinkin työvaatteiden valmistajissa, mutta yhteydenottoja on tullut myös ulkoilu- ja vapaa-ajanvaatteiden tuottajilta sekä kalustepuolelta. HÄSA