Kanta-Häme

Innovaattori ratkaisee miljardiluokan ongelmat

Tuottava metsätalous, kotimainen bioenergia tai homeongelmien ratkaisu – loppilaisella Toivo Tammisalolla on jokaiseen malli, jolla tavoite saavutetaan.

– Juuri nyt Suomessa on miljardiluokan ongelma eli homeen vaivaamat kiinteistöt. Huonetilojen ilma voidaan puhdistaa korjaustöiden ajaksi UV-säteilyllä. Kehittämäni laite säteilyttää läpi kiertävän ilman ja tappaa mikrobit, Toivo Tammisalo kertoo.

On sattuma, että miehellä on nyt tarjota lukuisille hometiloissa työskenteleville evakkomatkan korvaava laite. Se syntyi miehen omaan tarpeeseen 1990-luvulla, kun Tammisalon maatilan porkkananpakkaamohuoneen seinät homehtuivat ja sisäilma piti saada raikkaaksi.

Ultraviolettivalon mikrobeja tappavaa vaikutusta käytettiin puhdistamiseen. Tammisalo rakensi puhaltimen, jossa sisäänvirtaava ilma ohittaa UV-valoa loistavat loisteputket hitaasti.

Koko huonetilan ilma saadaan kiertämään laitteen läpi kattoon asennettavalla putkistolla, jonka avulla synnytetään huoneen toiseen päähän ylipainetta ja laitteen lähellä alipainetta.

– Sisäilmanpuhdistin Sipu toimii, mutta en ole saanut sen kehittelyyn Tekesin enkä Suomen itsenäisyysjuhlavuoden rahaston tukea. Yksikään yritys tai kunta ei ole ollut riittävän rohkea avaamaan päätä ja ostamaan laitetta käyttöön, Tammisalo toteaa.

Keksinnöt tyssäävät rahoitukseen

Innovaatioyrityksen ongelma onkin, ettei prototyypin valmistuttua löydy rahoitusta, tuotannosta kiinnostunutta yritystä eikä markkinointikanavia.

– Prototyyppiä katsotaan kuin sonni uutta porttia. Menee aikaa, ennen kuin löytyy koekäyttökohteita.

Tammisalo ihmettelee, että Tekes ohjaa antamaan patentit isomman yrityksen kehiteltäväksi. Käytännössä isot yritykset eivät halua tuotetta, joka kilpailisi olemassa olevien tuotteiden kanssa.

– Tekesillä pitäisi olla insinöörien tilalla humanisteja tai käytännön ihmisiä arvioimassa ideoiden toimivuutta, järkevyyttä ja toteutuskelpoisuutta.

Kombilaite harvennushakkuille

Alun perin rakennusmestariksi kouluttautunut, mutta valtiotieteiden maisteriksi neljä vuotta myöhemmin valmistunut mies on 1970-luvulta lähtien paneutunut erityisesti hakemaan keinoja, joilla metsätalouden kannattavuutta voidaan tehostaa.

Hän on viljellyt metsää koealoillaan ja kehitellyt myös uuden metsänkylvökoneen sekä harvennushoitotöitä helpottavan kombi-laitteen.

– Kombi ei kilpaile päätehakkuissa ylivertaisen Ponssen monitoimilaitteen kanssa. Kombi on kehitetty puun korjuuseen harvennuslohkoille. Siinä yhdistyvät hakkuu, korjuu, poiskuljetus ja pinoaminen. Idea on käyttöön käännettävissä hakkuupäässä ja kuormauspäässä ja pinottaessa tilalle vaihdettavassa kourassa.

Metsätalous kehittyy Tammisalon näkemyksen mukaan väistämättä tehoviljelyksi. Metsät jaetaan alueisiin, joista kivikkoiset ja rinteet jätetään jatkuvan kasvatuksen aloiksi ja vaikeimmin kuljettavat maastot rauhoitetaan.

Kuusikot hakkuuikään 40 vuodessa

Tehot löytyvät tasaisilta mailta, joita viljellään järjestelmällisesti kylvöstä tai taimettamisesta päätehakkuuseen. Puut istutetaan riveihin ja lohkoja halkovat suoraviivaiset hoitotiet, joilta metsää on helppo harventaa ja päätehakata.

Kun valoa on riittävästi ja harvennukset tehdään ajallaan, kuusikko kasvaa päätehakkuuikään 40 vuodessa. Alueet jaksotetaan, jolloin päätehakkuita on aina jollakin alueella.

Tehostus mahdollistaa puun jalostamisen esimerkiksi bioenergiaksi. Tammisalo uskookin, että esimerkiksi Venäjän arvokkaat metsävarat löydetään pikapuoliin tehokkaaksi bioenergian lähteeksi korvaamaan öljyä.

– Suomessa tehostaminen on kannattavaa vasta satojen hehtaarien aloilla. Kehitys mahdollistuu, kun perustetaan uusia yhteismetsiä.

Tammisalon metsänkylvökone on yksi tehometsätalouteen tähtäävä laite, jota on koekäytetty Metlan koekentällä Lopella. Koe paljasti, että paksu sammalkuntta oli saatava syrjään ennen kuin siemenet lähtevät itämään. Nyt paranneltu laite puskee sammalen ohella myös risut syrjään.

Metsänkylvökone on kiinnostanut metsän omistajia, jotka ovat käyneet tutustumassa Tammisalon laitteeseen Pilpalan perukoilla.(HäSa)

 

 

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic