Kanta-Häme

Inttikuvien valvonta vuotaa

Puolustusvoimat ei pysty valvomaan varusmiehille määrättyjä rajoituksia siitä, mitä valokuvia ja videomateriaalia varusmiespalveluksen aikana kuvataan.

– Nykymaailmassa kuvauskieltoa on täysin mahdoton valvoa, toteaa tiedottaja Anna Leena Lind pääesikunnasta.

Periaatteessa kameroiden ja kännyköiden käyttäminen on kasarmi- ja leiripalveluksen aikana aina kielletty, ellei harjoituksen johtaja anna siihen erikseen lupaa. Käytännössä kieltoa harvoin valvotaan.

– Esimerkiksi raskaan kaluston kuvaaminen oli kielletty, mutta leireillä kuvattiin estottomasti, reservin panssarijääkäri Santtu Salmén kertoo.

Panssariprikaatissa ei rangaista

Tammikuussa kotiutunut Salmén palveli Panssariprikaatissa Hattulassa.

– Vaikka kuvien ottamiseen olisi pitänyt saada komppanianpäällikön lupa, muistan vain yhden tapauksen, jossa kuvaamisesta väärässä tilanteessa huomautettiin. Silloinkin sen teki varusmiespalveluksessa ollut alikersantti.

Panssariprikaatissa ei ole varusmiehiä huomautettu tai rangaistu leireiltä otetuista ja somessa jaetuista kuvista.

– Asiaa ei ole koettu ongelmaksi, sillä varsinaisia ylilyöntejä ei ole tullut tietoon. Varusmies voi kertoa Facebookissa, että on leirillä, kunhan on ympäripyöreä eikä mainitse tarkasti missä ja mitä tekemässä, Prikaatin tiedottaja Ari Viitala sanoo.

It-hallissa kännykät kaappiin

Tietyn kaluston, kuten tutka-asemien ja korkeamman turvaluokituksen saaneiden tilojen kuvaamista Puolustusvoimissa pyritään valvomaan tarkasti.

Parolannummelle sijoitetun puolustusvoimien uusimman hankinnan, Nasams II –ilmatorjuntaohjusjärjestelmän osia kuuluu turvaluokitettuun kalustoon.

– Ehdottomassa kuvauskiellossa ovat esimerkiksi päällä olevat tietojärjestelmät ja niiden näytöt. Säilytyshallissa kantahenkilökunnalla eikä varusmiehillä saa olla puhelimia mukana, vaan laitteet pitää jättää lukittuun tilaan, hallipäällikkö, yliluutnantti Janne Vaahtera Helsingin Ilmatorjuntarykmentistä kertoo.

Afganistan lisännyt tarkkuutta

Porin prikaatissa rauhanturvatehtäviä varten koulutettaville valmiusjoukoille teroitetaan erityisesti somessa julkaistavan materiaalin turvallisuusnäkökulmaa. Kuvien jakaminen ei ole rauhanturvaajiltakaan kielletty.

– Linjaus on, että operatiivisia asioita, kuten tietoja tulevista tehtävistä ja tarkkoja paikkoja ei saa jakaa, Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila kertoo.

Afganistanin rauhanturvaoperaation myötä henkilöturvallisuuteen on ryhdytty kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota. Nykyiset älypuhelimet voivat herkästi liittää someen lähetetyn kuvan mukaan paikkatiedon käyttäjän huomaamatta.

– Matkapuhelimien pitäminen mukana tukikohdan ulkopuolella ei ole missään nimessä suositeltavaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020