Kanta-Häme

Investoinnit ovat onnistuneet

– Investoinnit tiloihin sekä koneisiin ja laitteisiin ovat tukeneet kasvumahdollisuuksia. Ne ovat onnistuneet, Työstöhankinta Reposen toimitusjohtaja Esa Reponen sanoo.

Työstöhankinta Reposen liikevaihto romahti ja se tuotti tappiota vuosina 2009–2010. Perheyhtiö kuitenkin hankki entistä suuremmat tilat ja investoi uusiin laitteisiin. Kolmessa vuodessa investoitiin 2 miljoonaa euroa.

Työntekijöitä ei ole tarvinnut irtisanoa eikä viime aikoina edes lomauttaa.

– Olemme päässeet vakiintuneeseen tilaan. Keväällä vakiinnutimme kahden määräaikaisen työntekijän työsuhteen, Reponen kertoo.

Auvoinen ei…ehkä palaa

Konepajayrittäjä epäilee kuitenkin, etteivät vuotta 2009 edeltävät ajat koskaan palaa Suomeen. Vienti takkuaa edelleen ja kaikki kotimaiset toimialat ovat heikkoja.

– Sellaista imua kuin menneinä vuosina ei enää ole. Tämä on totinen paikka koko Suomen konepajateollisuudelle.

Reposen mielestä yrityksen ainoa vaihtoehto oli automatisointi. Se aloitettiin jo 1990-luvun loppupuolella. Viime vuosien robottihankinnat olivat jatkoa tälle.

– Nyt on jatkettava automatisointia ja tehostettava nykyisiä robotteja.

Vanhan väitteen mukaan Suomessa voidaan valmistaa isoja tuotteita ja lyhyinä sarjoina. Työstöhankinta Reponen tekee täysin päinvastoin valmistamalla pitkälle automatisoidulla tekniikalla erittäin pitkiä sarjoja pieniä komponentteja. Suurin yksittäinen asiakas on amerikkalainen Acgo-konserni, jonka suomalaisissa Valtra-traktoreissa käytetään Reposen valmistamia osia.

– Olemme sopimusvalmistaja eikä niinkään tilauskonepaja. Pyrimme pitkäaikaisiin sopimuksiin, jolloin voimme kehittää asiakkaan tuotteiden valmistusta.

– Pyrimme siihen, että olemme jopa mukana asiakkaamme suunnittelupöydällä.

Työstöhankinta Reponen on laajentunut viime vuosina kaivosteollisuuteen. Esa Reponen sanoo, että kaivosteollisuus on lunastanut lupauksensa. Hän näyttää kaivosporan terän aihiota, joka on valmistettu Hämeenlinnassa.

Reponen valmistaa kaivosporien terien aihioita lempääläläiselle Robit Rocktools -nimiselle yritykselle. Ei liene sattumaa, että Robit Rocktools valittiin valtakunnallisesti vuoden yrittäjäksi. Sen liikevaihto on kymmenkertaistunut kahdeksassa vuodessa.

– Strategiamme on kasvaa asiakkaan mukana, Reponen toteaa.

Pieni pitää…yhteishengen

Työstöhankinta Reponen on puhdas perheyritys. Yrityksen perustivat yhdessä Esa Reponen ja hänen isänsä Risto Reponen vuonna 1985. Sukupolven vaihdos on viety läpi. Pääosakkaita ovat nyt Esa Reponen ja hänen veljensä Markku Reponen, joka vastaa yhtiön logistiikasta.

– Yrityksessä on nyt töissä kolmas sukupolvi, Esa Reponen sanoo pojastaan Ville Reposesta, joka on yrityksen tuotantoinsinööri.

Työstöhankinta Reponen työllistää 16 työntekijää. Tuotannossa töitä tehdään kahdessa vuorossa. Robotit tekevät yhden vuoron töitä yksin.

– Yhtiö on pieni ja tapaan joka päivä joka ikisen työntekijän.

– Meillä toimii yhteishenki. Kaikki tietävät, mistä raha tulee. (HäSa)