fbpx
Kanta-Häme

Ira Rogozovsky tietää, miltä tuntuu liftata buhurt-miekka repussa - katso video

Buhurt-harrastaja Ira Rogozovsky missasi tänä kesänä bussinsa, joka oli matkalla Riikasta Varsovaan. Mukana oli 23 kiloa taisteluvälineitä, joita Rogozovsky käyttää keskiaikaisessa taistelulaji buhurtissa.

Piti siis liftata.

– Se ei ollut mitään kauhean mukavaa, Rogozovsky toteaa ja nauraa.

Hän saapui tiistai-iltana Hämeenlinnaan osallistuakseen tämän kesän viimeiseen buhurt-turnaukseensa, lauantaina käytävään Vanaja Tournamentiin. Paikallinen buhurt-harrastaja Roosa Aaltonen pitää Rogozovskya ja tämän miestä vieraanaan.

Tel Avivissa Israelissa asuva latvialainen on kiertänyt buhurt-kilpailuja pitkin Eurooppaa.

– Pitää hieman tehdä uhrauksia, jos haluaa taistella, Rogozovsky sanoo.

Rogozovsky ja Aaltonen kisaavat molemmat Vanaja Tournamentissa tänä vuonna. Rogozovsky on harrastanut lajia kolmatta vuotta, kun taas Aaltosella on takanaan noin vuoden buhurt-kokemus.

 

Molempien mukaan naisharrastajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Hämeen linnan turnauksessa naisia on kuitenkin sen verran vähän, että joukkuekisassa he ottelevat kolmen joukkueissa, kun miehet ottelevat viiden joukoin.

Toisinaan Rogozovsky ottelee miesten joukkueissa, jos tilaa löytyy. Niin saattaa käydä lauantaina, jos joukkueisiin tarvitaan lisäkäsiä.

Myös Aaltosella on takanaan muutama turnaus ulkomailla.

– Tämä oli niin extreme, kun pääsi kokeilemaan miltä tuntuu rynnätä ihan oikeasti päälle. Ensiksi pelkäsin sitä aivan suunnattomasti, kertoo Aaltonen.

Buhurt näyttää Rogozovskyn mukaan uhkaavammalta kuin mitä se on ottelijalle. Välineiden, varsinkin kypärän, pitää silti olla kunnossa. Välineet ovat oikeita, vaikka miekat ovat tylppiä, ja niillä voi tehdä oikeita vammoja, jos suojaus pettää.

Tätä juttua valokuvatessa Rogozovsky sai päähänsä haavan, kun kypärät olivat kuvia varten pois. Pahinta, mitä hänelle kuitenkaan on sattunut, on, että hänen jalkansa on harjoituksissa murtunut. Kisoissa on nenä naarmuuntunut.

– Pidän eniten siitä, että tässä on todella paljon tiimityötä. Kehään mennään tuttujen ihmisten kanssa, ja sitä tietää, mitä odottaa heiltä, Rogozovsky sanoo.

Vanaja Tournamentin jälkeen kisakiertue päättyy, ja Rogozovsky lähtee kotiin päin.

– Itse turnaus tulee olemaan hauska. 

Vanaja Tournament järjestetään Hämeen linnassa lauantaina 3. syyskuuta.

Menot