fbpx
Kanta-Häme

Irakilainen lääkäri ampuu Suomen metsissä

Amer Muhammed on muuttanut Hämeenlinnaan puolitoista kuukautta sitten. Hänet siirrettiin sinne Turengista, jonne hän siirtyi Lammilta. Muutos ei ole haitannut turvapaikkapäätöstään odottavaa Muhammedia.

– Hämeenlinnassa on enemmän elämää, Turengissa oli todella hiljaista, hän kertoo pienessä kerrostaloasunnossa Laaniityssä. 

Asunnossa on kahvinkeitin ja mikro, mutta muuten sisustusta ei juuri ole. Eteisen seinää koristavat SPR:n ohjelaput turvapaikanhakijoille. Yhdessä makuuhuoneessa on kolme sänkyä.

Muhammedia huolestuttavat uutiset turvapaikanhakijoiden valtavasta määrästä.

– Odottaminen on kauhein asia, hän kertoo.

Hän kävi maaliskuun lopulla viimeisessä turvapaikan hakemiseen liittyneessä haastattelussa. Se kesti neljä tuntia, ja sitä on edeltänyt kaksi muuta haastattelua jo aiemmin.

– Se oli elämäni tärkein haastattelu.

Mukana oli myös lakimies. Muhammed ei ollut ajatellut pyytää lakimiestä mukaan, mutta muut turvapaikanhakijat suosittelivat sitä. Lakimies olikin todella auttavainen.

Kun tulokset tulevat, häneen otetaan yhteyttä. Muhammed yrittää pysyä positiivisena.

Käsittely voi viedä kuusi kuukautta, mutta on puhuttu, että päätösten pitäisi tulla elokuuhun mennessä. Mitään aikataulua ei ole annettu missään kohtaan.

Muhammed on valmistunut lääkäriksi opiskeltuaan Ukrainassa, mutta ei voi Suomessa työskennellä ennen Valviran lupaa. Hän on selvittänyt asiaa, ja luvan saamisessa voi mennä parikin vuotta. Lupaa ei voi hakea ennen oleskelulupaa.

– Olen myös tehnyt muunlaista työtä, kuten ollut myyjänä ja tehnyt liikennemerkkejä. 

Viime aikoina hän on ystävystynyt myös Hämeentien kirpputorin omistavan pariskunnan kanssa ja auttanut heitä kirpputorin muutossa Suomenkasarmille. 

Muhammed kertoo, ettei ole mitään paikkaa, josta turvapaikanhakija voisi kysyä varsinaisia töitä, vaikka hänellä olisi lupa tehdä niitä. Tähän mennessä hän on keskittynyt vapaaehtoistyöhön.

Psyykkisesti tilanne on raskas, ja lukeminen ja uuden kielen opiskelu on hidasta.

– En pysty keskittymään, koska psykologisesti en ole asettunut. Kun yritän opiskella, häiriinnyn helposti ja ensimmäinen asia, joka tulee mieleeni, on, mitkä ovat tulokset turvapaikastani.

Vapaa-ajalla hän puhdistaa ja korjaa esimerkiksi pyöriä. On saatava jotain konkreettista tekemistä käsille, sillä pää ei pysty keskittymään, kun ei tiedä saako keskittyä.

– Kädet on pidettävä kiireisinä.

Urheilullinen Muhammed on tottunut liikkumaan, mutta odottelu ja istuminen on tehnyt huonoa kunnolle. Opiskellessaan hän pelasi sulkapalloa ja koripalloa. Suomessa Amer on pelannut salibandya, mutta nyt harrastus on jäänyt tauolle, kun vuoroista on ollut epäselvyyttä.

Tilalle on onneksi tullut Airsoft-harrastus. Hän on päässyt suomalaisten poikien peliporukkaan, joka käy Hattulassa Hiihtomaassa lajille tarkoitetulla alueella pelaamassa.

Äidinkielenään Muhammed puhuu arabiaa. Lisäksi hän osaa venäjää ja ukrainaa, joita hän oppi opiskellessaan Ukrainassa. Sinne hän ei voinut kuitenkaan jäädä, koska opiskeluviisumi päättyi.

Englantia hän puhuu todella hyvin, ja on myös tehnyt lääkärinopintonsa englanninkielellä. Suomen kieltä hän ymmärtää enemmän kuultuna kuin osaa puhua.

– Puhun vähän suomea, hän sanoo.

Kielen oppiminen yksin kirjasta lukemalla on hänelle vaikeaa. 

Toisaalta suomen oppimista hidastaa myös se, että Suomessa niin moni osaa englantia ja alkaa puhua sitä maahanmuuttajalle.

Suomalaisia Muhammed pitää edelleen todella ystävällisinä. Ukrainassa hän kertoo kohdanneensa todellista rasismia. Vihaiset ihmiset saattoivat siellä piirittää rakennuksen niin, ettei sieltä uskaltanut poistua viikkoon. Vaikka poliisille kerrottiin tilanteesta ja soitettiin, hekään eivät tehneet mitään.

Suomessa ainoa rasismiin edes liittyvä kokemus on ollut Muhammedille se, että humalainen nuori näytti keskisormea.

– Ja heti perään hänen kaverinsa tuli sanomaan, että älä välitä, se on humalassa. Täällä olen kohdannut ainoastaan ystävällisyyttä. Oikeasti.

Vanhoihin ystäviinsä ja vanhempiensa ystäviin Irakissa Muhammed yrittää pitää yhteyttä. Facebook on siihen tehokkain väline. Omasta perheestään hän ei silti ole vieläkään kuullut. Usko siihen, että he vielä löytyvät, on kuitenkin luja. He muuttivat Isistä pakoon Fallujan kaupungista, mutta muuta Muhammed ei tiedä. Fallujassa hallitsee yhä Isis. 

Toivoisiko Muhammed voivansa jäädä Suomeen 30 vuodenkin kuluttua?

– Kyllä, ja vaikka 50 vuoden. Toivoisin voivani olla osa yhteiskuntaa. En halua vain istua ja olla, vaan tehdä asioita ja auttaa ihmisiä. Minulla oli tapana tehdä leikkauksia. Sen on vaikeinta mitä olen tehnyt, mutta haluaisin jatkaa sitä.

Koko ajan lääkärin tietoa valuu hukkaan ja asioita luonnollisesti unohtaa. Amer uskoo silti saavansa tietonsa kasaan, kun sitä tarvitaan ja pystyvänsä valmistautumaan Valviran kokeisiin. 

Asuintovereista kaksi sai juuri oleskeluluvan. Jäljellä on viisi asuinkumppania odottamassa päätöksiään. HÄSA

Menot