Kanta-Häme

Irakilaisnainen sai vapaaehtoisesta ystävän

 
Tyttärensä kanssa Suomesta turvapaikkaa hakevalla Iptisamilla on ollut vaikeaa. Muut turvapaikanhakijat suhtautuvat ennakkoluuloisesti ilman aviomiestä liikkuvaan naiseen.
 
Irakista tulleen Iptisamin tuki ja turva on ollut Päivi Vettenranta. Hän on Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijä Kokemäen vastaanottokeskuksessa. Syksyn aikana naisten välille on syntynyt syvä
ystävyys.
 
– Päivi on enemmän kuin ystävä, Iptisam sanoo ja painaa käden sydämelleen.
 
Vettenranta tuli hätiin elokuussa, kun vastaanottokeskuksia piti ryhtyä rakentamaan tyhjästä. Hän on haalinut vastaanottokeskukseen muiden muassa verhot, matot ja ikkunoilla loistavat jouluvalot.
 
Vettenranta sanoo, ettei vapaaehtoistyö ole kaikkien hommaa. Se on raskasta. Turvapaikanhakijat ovat traumatisoituneita. Välillä kotimaasta tulee huonoja uutisia.
 
– Silloin itketään yhdessä, Vettenranta sanoo.
 
Vettenranta myöntää, että omakin jaksaminen on ollut koetuksella.
 
Iptisam ja Vettenranta puhuvat keskenään englantia. Monien muiden naisten kanssa on tyydyttävä hymyihin, kun yhteistä kieltä ei ole.
 
Esimerkiksi Kokemäen vastaanottokeskuksessa on riittänyt hyvin vapaaehtoisia, mutta Vettenranta sanoo, että lisäapu olisi hyväksi. Hän toivoo, että naisille löytyisi vaikkapa lenkkiseuraa ja ihminen, joka voisi viedä heitä tutustumaan eri paikkoihin.