Kanta-Häme

Irakista Ruotsiin ja takaisin perinteisiin

Sen ei pitänyt mennä näin.

Malmössä asuva Nadin Al Khalidi kuulostaa hengästyneeltä puhelinyhteyden toisessa päässä. Hän on juuri tullut kotiin bänditreeneistä, missä hän joutui korjaamaan pitkäkaulaista luuttusoitintaan, sazia, kesken kaiken. Lisäksi hänellä on työn alla tulevien keikkojen markkinointi.

Kahdeksanvuotisen historiansa aikana Tarabband on soittanut mm. Yhdysvalloissa, Egyptissä, Tanskassa, Tunisiassa, Marokossa, Jordaniassa, Intiassa, Palestiinassa ja Etiopiassa. Ensi viikolla kuusihenkinen ryhmä esiintyy Hämeenlinnassa sekä Helsingissä Etno soi -festivaaleilla.

– Opiskelin lapsena viulunsoittoa Baghdadissa ja nuorena kiinnostuin singer songwritereista, Joan Beazista ja Bob Dylanista. Oli todella hienoa, että Dylan voitti Nobelin, innostuu Al Khalidi.

Hänen perheensä muutti sotaa pakoon ensin Egyptiin. Ruotsiin hän saapui vuonna 2002 yhdessä siskonsa kanssa. Kaksikymppinen nuori nainen teki töitä, opiskeli ruotsia ja työsti omaa englanninkielistä musiikkiaan. Aluksi hän esiintyi säestämällä itseään kitaralla.

Käänteentekevä hetki laulajattarelle oli folk-muusikko Gabriel Hermanssonin tapaaminen Malmössä. Vähitellen Tarabband duosta kasvoi orkesteri, jossa soittaa tällä hetkellä neljän malmöläisen lisäksi kaksi tukholmalaista ja yksi pariisilainen muusikko.

– Ruotissa yritin löytää uuden identiteetin, mutta Gabriel kaivoi minusta esiin arabialaisuuteni. Nyt identiteettini on Tarabband, sanoo Al Khalidi.

Tarab on arabiaa ja tarkoittaa musiikin kautta saavutettavaa ekstaasia. Tarabband on julkaissut kaksi albumia Ya Sidi (2012) ja Ashofak Baden (2016). Al Khalidi vastaa laulujen teksteistä, jotka kertovat usein oman kodin ja kotimaan jättämisestä sekä matkustamisesta kohti tuntematonta.

– Laulan enimmäkseen arabiaksi, mutta myös englanniksi, ruotsiksi ja farsiksi. Keikoilla kerron yleisölle laulujen taustoista. Tiedän, että tämä on klisee, mutta meidän täytyy tehdä työtä, jotta eri kulttuurien välille syntyy siltoja.

Nadin Al Khalidilla ei ole perhettä eikä vapaa-aikaa. Hän tekee ohjelmia Ruotsin radioon, näyttelee, juontaa tapahtumia ja on mukana monissa bändeissä.

– Soitan muun muassa arabialaisessa punk rock bändissä sekä kokoonpanossa, jonka nimi on Forbidden Orchestra. Se koostuu viidestä naisesta. Soitamme instrumentteja, jota ovat olleet naisilta kiellettyjä ja laulamme tekstejä, joita emme saisi laulaa.

Vuonna 2012 Al Khalidi voitti Malmön kulttuuripalkinnon, mutta sitäkin merkittävämpi hänelle on Tarabbandille kaksi vuotta myöhemmin myönnetyt Ruotsin folkin ja maailmanmusiikin Grammyt sarjoissa Tradition bearer ja Best crossover.

– Siinä ei ollut kyse vain musiikista. Samalla olen päässyt avaamaan ihmisten silmiä ja korvia sille tosiasialle, että arabit eivät enää juokse sandaalit jalassa aavikolla.

Yhtye esiintyy mielellään lapsille, sillä heidän suustaan tulevat paljastavimmat kysymykset. Kuten: oletko terroristi?

– Haluan kertoa heille tarinani kasvotusten. Näyttää, etten ole ekstremisti vaan sujuvaa ruotsia puhuva liberaali.

Al Khalidi sanoo, että pakolaisena hän on saanut ruotsalaiselta yhteiskunnalta hyvän vastaanoton.

– Minuun on uskottu ja minua on rohkaistu. Siitä tunnen kiitollisuutta. HÄSA

KEIKALLATarabband esiintyy Verkatehtaan Vanaja-salissa torstaina 10.11. kello 19.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic