Kanta-Häme

Irtisanominen tuli yllätyksenä

 

Hämeen Linnan Ravintolat oy:n toimitusjohtaja Helena Jokinen kertoo Museovirastolta viime kesänä saamansa vuokratilojen irtisanomisilmoituksen tulleen täytenä yllätyksenä.
 
– Museoviraston autonkuljettaja toi irtisanomiskirjeen, jonka toimiston väki luovutti minulle.
 
– Järkyttävintä on se, ettei kukaan ollut minuun yhteydessä etukäteen. 
 
– Yhteistyö toimi, kun Anne Parikka oli vielä linnan esimiehenä; kaikki ratkaisut pyrittiin tekemään yhdessä. Nykyinen esimies istuu Helsingissä – Tämä on etäjohtamisen tulos.
 
Kaupunkiuutisissa (HKu 31.10.2012) kerrottiin Hämeen linnan ravintolapalvelujen kilpailuttamisesta ja uudelle ravintoloitsijalle avautuvasta paikasta. 
 
Samalla uutisoitiin linnassa pitkään toimineen Hämeen Linnan Ravintolat oy:n vuokrasopimuksen päättymisestä vuoden loppuun mennessä.
 
Jokinen aloitti linnassa ravintolapäällikkönä Etelä-Hämeen Osuuskunnan palveluksessa jo vuonna 1980. 
 
1992 ravintolatoimintaa jatkoi Osuuskauppa Hämeenmaa. Jokinen oli tuolloin muissakin tehtävissä, kuten ravintolapäällikkönä Piparkakkutalossa ja hotellinjohtajana Vaakunassa.
 
Hämmentävä …kirjekuori
 
Jokinen perusti Hämeen Linnan Ravintolat vuonna 1995 kommandiittiyhtiönä, sopimus solmittiin samana vuonna. Osakeyhtiöksi yritys muuttui 1997. 
 
Tammikuussa Jokinen kävi pyynnöstään lyhyen keskustelun Museoviraston pääjohtajan kanssa.
 
– Juttelimme vuokrasopimuksesta, koska museovirastossa oli alkanut yt-neuvottelut. Kerroin jääväni eläkkeelle 2014. Kostet totesi kaiken sujuneen hyvin ja sanoi eläkkeellesiirtymiseni olevan ok.
 
Jokinen vastaanotti kuitenkin irtisanomiskirjeen 27. kesäkuuta.
 
– Voiko asioita hoitaa näin? Minulle olisi esimiehenä noloa, jos antaisin alaiselleni potkut kirjeen välityksellä, hän huomauttaa
 
– Monien yhteydenottojen jälkeen henkilökohtaista tapaamista ei ole järjestynyt yli-intendentin Anita Hyvärisen kanssa. Kaikki olivat aina kesälomalla. Hyvärinen ilmoitti sähköpostitse, että Museoviraston johto oli määrännyt hänet irtisanomaan sopimuksemme.
 
Ei mitään… henkilökohtaista
 
Tarjouspyynnön halusi Hämeen linnan ravintolatilojen osalta kahdeksan yrittäjää, joista viisi osallistui näyttöön. Jokinen ei tuolloin jättänyt tarjousta, kuten ei kukaan muukaan. 
 
Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet sanoo, ettei vanhojen sopimuksien irtisanomisissa ollut kyse tyytymättömyydestä.
 
– Tässä ei ole mitään henkilökohtaista. Prosessi ajankohtaistui, kun Olavinlinnan ravintoloitsija purki sopimuksensa keväällä.
 
Kostetin mukaan Museovirasto kilpailutti kaikki kuusi kohdettaan, joista Hämeen linna oli yksi.
 
– Halusimme yhdenmukaistaa vuokraperusteita, jotta ne olisivat kaikki samanlaisia. Osa vanhoista sopimuksista oli kiinteäpohjaisia, osa taas provisiopohjaisia. 
 
– Kirjallinen irtisanominen on ainoa oikea tapa toimia. En tiedä, miksi siitä pitäisi ilmoittaa tai neuvotella etukäteen, Kostet huomauttaa.
 
Jokiselle jää haltuun valtava määrä linnan tiloissa olevaa irtaimistoa.
 
– Enkä voi jatkaa tai myydä yritystäni, koska tilat puuttuvat. 
 

Päivän lehti

8.4.2020