Kanta-Häme

Huumeiden osuus rattijuopumuksissa korostuu – Riihimäellä, Janakkalassa ja Forssassa huumekuskien osuus huikea

Riihimäellä, Janakkalassa ja Forssassa kiinnijääneet rattijuopot ovat hyvin usein huumausaineiden vaikutuksen alaisia.

Ilta-Sanomat on käynyt läpi poliisin puolen vuoden rattijuopumustilastot. Se selvitti, että huumetta tai huumeen ja alkoholin yhdistelmää löytyy ratin takaa jo 40 prosentissa rattijuopumustapauksista.

Hämeessä lyödään keskiarvot. Riihimäellä rattijuoppoja jäi tammi-heinäkuussa kiinni 107 ja heistä 70 prosenttia ajoi huumaantuneena.

Luvut ovat korkeat myös Janakkalassa ja Forssassa. Poliisin tilastojen mukaan Janakkalan 49:stä kiinni jääneestä päihtyneestä kuljettajasta 63,3 prosenttia oli huumaantunut. Vastaavat luvut Forssassa olivat 59 ja 62,7 prosenttia.

Maalaispitäjä Tammela kolkutteli kintereillä. Siellä kiinni jääneistä 14 rattijuoposta 57,1 prosenttia ajoi huumaantuneena.

Kauas ei jäänyt Hämeenlinnakaan 51,8 prosentin huumekuskiosuudella. Päihtyneitä jäi kiinni puolen vuoden aikana 166. Hattulassa jäi kiinni 27 rattijuoppoa, heistä huumeissa oli 37 prosenttia.

Yli 100 000 asukkaan kaupungeissa kärynneiden verestä löytyy IS:n mukaan huumetta 53 prosentissa tapauksista, ja yli 50 000 asukkaan kaupungeissakin 50 prosentissa.

Poliisitilastojen mukaan rattijuopumusten määrä on vähentynyt 2000-luvulla voimakkaasti.

Viime vuosina ratista kärynneiden määrä on tasaantunut vajaan 17 000 tapauksen tuntumaan, mutta alkoholirattijuoppojen määrä on suorastaan romahtanut, kun taas huumeet ovat nousseet esiin.