fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Isännöitsijä ja terveystarkastaja kohtasivat kantahämäläismiehen kotonaan humalaisena – Kaksikko poistui, ja viikkoa myöhemmin mies löytyi kuolleena

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kaksikon pelastustoimen laiminlyönnistä, koska he eivät järjestäneet miehelle apua. He uskoivat miehen olleen humalassa.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tällä viikolla ratkaisunsa rikosjuttuun, jossa syytteessä oli isännöitsijä ja kunnan terveystarkastaja. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Kantahämäläisen kunnan terveystarkastaja ja isännöitsijä ovat saaneet sakkotuomiot pelastustoimen laiminlyönnistä, koska he eivät soittaneet apua huonossa kunnossa olevalle miehelle tarkastuksen yhteydessä.

Mies löytyi runsasta viikkoa myöhemmin asunnostaan kuolleena. Hänet löydettiin samasta paikasta ja samassa vaatetuksessa, jossa kaksikko oli miehen havainnut käynnillään.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tällä viikolla.

Naapurit valittivat hajua

Terveystarkastaja ja isännöitsijä menivät kesäkuussa 2019 miehen asuntoon, koska asunnon hajuhaitoista oli tullut ilmoituksia naapuriasukkailta. Kyse oli siis lähtökohtaisesti terveystarkastuksesta.

Huoltoyhtiön työntekijä päästi kaksikon asuntoon, kun heille ei ollut tullut kukaan avaamaan ovea.

Oikeuden asiakirjoista ilmenee, että asunto oli hyvin sotkuinen. Erilaisten roskien lisäksi asunnossa oli paljon tyhjiä viinapulloja, ja siellä käyneiden mukaan siellä oli voimakas haju.

Kaksikko kohtasi asukkaan makaamassa selällään sängyllä. Kun kaksikko puhutteli miestä, tämä oli oikeudessa kerrotun mukaan örissyt jotain vastaukseksi ja liikuttanut raajojaan.

Jäi epäselväksi, olivatko huoneistoon saapuneet saaneet mieheen kontaktin. Tarkastaja ja isännöitsijä arvioivat hänen olleen humalassa ja sammunut. Terveystarkastaja suoritti tarkastuksen, ja kaksikko poistui asunnosta.

Runsasta viikkoa myöhemmin isännöitsijä meni uudelleen asuntoon sen varsinaisen omistajan kanssa, ja he löysivät miehen kuolleena.

Miehen kuolinsyy oli sairauskohtaus.

Oikeus: Asukas ilmeisen toimintakyvytön

Syyttäjä päätti aikanaan olla nostamatta syytettä kuolemantuottamuksesta. Pelastustoimen laiminlyönnissä oli kuitenkin kyse siitä, olisiko heidän pitänyt soittaa hätänumeroon miehen kunnon vuoksi.

Molemmat kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Huoneistossa ollessaan he arvioivat, ettei mies ollut vakavassa terveysvaarassa, ainoastaan humalassa.

Oikeus kuitenkin arvioi, ettei kaksikko ollut saanut mieheen kunnon kontaktia ja että hän makasi vuoteessaan “ilmeisen toimintakyvyttömänä”.

Olosuhteiden vuoksi terveystarkastajan ja isännöitsijän olisi täytynyt ymmärtää henkilön olleen vaarassa, vaikka kummallakaan ei ollut terveysalan koulutusta.

– Soittamista hätäkeskukseen tai avun hankkimista muutoin on voitu kohtuudella edellyttää vastaajilta ottaen huomioon heidän kykynsä ja tilanteen luonne, oikeus perustelee.

Molemmat saivat pelastustoimen laiminlyönnistä rangaistukseksi 45 päiväsakkoa. Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tiistaina antama ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. HäSa

Menot