Kanta-Häme

"Isis haluaa paljon enemmän"

Kuinka vaarallinen on Irakin ja Syyrian alueella toimiva terroristijärjestö Isis?

Mikäli entistä EU-diplomaattia Ilkka Uusitaloa on uskominen, niin paljon vaarallisempi kuin vuosituhannen alussa aktiivisesti toiminut terroristijärjestö al-Qaida.

Uusitalo jäi viime vuoden alussa eläkkeelle EU:n ulkosuhdehallinnon Lähi-idän suhteiden päällikön tehtävästä. Sitä ennen hän toimi kolmen vuoden ajan EU-komission Irakin-delegaation päällikkönä – käytännössä hän oli siis EU:n Irakin suurlähettiläs vuosina 2006–2009.

– Järjestö on takavarikoinut satojen miljoonien dollarien edestä rahaa valtaamiltaan alueilta, ja se myy öljyä jopa Syyrian hallinnon joukoille, Uusitalo kertoo.

Hattulassa asuva Uusitalo on jäänyt jo päätoimisesta diplomaatin työstä eläkkeelle, mutta hän seuraa edelleen Lähi-idän tilannetta aktiivisesti. Osin sen takia, että hän toimii yhtenä neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa Crisis Management Initiative -järjestössä.

Hänen huomionsa keskittyy nimenomaan Israelin, Irakin, Syyrian ja Jordanian alueille. Ja nyt murheenkryyninä on Syyrian sisällissodan sivutuotteena vahvistunut ääri-islamistinen järjestö, joka julistautui vielä itsenäiseksi valtioksi.

Terroria aiheuttava järjestö on Uusitalon mukaan vielä osin länsimaiden aiheuttama.

– Diplomatialla ongelmaa ei voi enää ratkaista, Isiksellä ei ole halua siihen, hän sanoo.

Oppositiota tuettiin kyselemättä

Syyrian sisällissodasta se lähti.

Vuonna 2011 kaikilla oli vielä sama vihollinen: Syyrian presidentti Bashar al-Assad haluttiin syöstä vallasta samalla tavalla kuin vaikka Tunisian ja Libyan presidentit.

– EU lähti hyvin varhaisessa vaiheessa, oikeastaan Ranskan ja Ison-Britannian painostuksesta, mukaan Yhdysvaltain rintamaan vaatimaan, että presidentti al-Assadin on häivyttävä. Olisi pitänyt panostaa enemmän diplomaattiseen ratkaisuun, Uusitalo toteaa.

Kun neuvotteluyhteys puuttui, Arabian niemimaan valtiot sekä länsivallat aluksi tukivat al-Assadia vastustavia ryhmiä riippumatta siitä, millaiset taustat ryhmillä oli. Isis oli yksi tukea saaneista järjestöistä.

– Yhtäkkiä Isis alkoi levittäytyä Irakin puolelle, ja nyt siitä on tullut hirviö, jota sen tukijat eivät voi enää kontrolloida. Isis yhdisti Syyrian ja Irakin kriisit toisiinsa, Uusitalo kertoo.

Uusitalon mukaan toimintatapa on hyvin tyypillinen länsivaltioille, etenkin Yhdysvalloille. Samalla tavalla Talebania tuettiin Afganistanissa Neuvostoliiton miehityksen aikana, ja myös Saddam Hussein on aikanaan ollut lännen suosiossa. Lopputulos on kaikkien tiedossa.

– Tämä ei ole historiassa mitenkään tavatonta. Ratkaisut ovat olleet hyvin lyhytjänteisiä.

Al-Qaidaan verrattuna Isiksessä on myös muita eroja. Sen sijaan, että järjestö yrittäisi tehdä yksittäisiä attentaatti-iskuja, se pyrkii valtaamaan ja pitämään hallussaan alueita.

Onko Isiksen tavoitteena vallata Syyria?

– Se on paljon enemmän. Isis haluaa perustaa islamilaisen valtion, ja samalla se haluaa olla koko islamilaisen maailman herruuden, Uusitalo sanoo.

Sisäpolitiikan avulla

Isiksellä on taloudellisia voimavaroja, ja sillä on Uusitalon mukaan myös mahdollisuus rekrytoida lisää ihmisiä riveihinsä varsinkin pakolaisleireiltä ja konfliktien runtelemilta alueilta.

Vaikka järjestö on tällä hetkellä vakava uhka Lähi-idän vakaudelle, se on vielä pysäytettävissä. Ratkaisu voi syntyä Irakin ja Syyrian sisäpolitiikasta.

– Isis menestyy Irakin sunni-heimojen alueella. Irakin uuden hallituksen pitäisi saada sunnien luottamus, jotta halu antaa Isiksen vaikuttaa heidän alueillaan poistuu. Samalla tavalla sunnit kääntyivät aikanaan al-Qaidaa vastaan, Uusitalo pohtii.

Ulkovaltojen sotilaallinen apu helpottaa lähinnä siinä, että järjestön eteneminen saadaan hidastettua.

Paljon on myös kiinni siitä, mitä tapahtuu julkisuudesta piilossa.

– Sen opin vuosien aikana, että on aivan uskomatonta, kuinka paljon asioita tapahtuu julkisuudelta piilossa. Ja julkisuudessa ne asiat vastaavasti kiistetään jyrkästi. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic