fbpx
Kanta-Häme

Iso ja pelottava, mutta kiva

Kun pieni päiväkotilapsi seisoo ison rekan nupin vieressä, eroa on kuin Daavidilla ja Goljatilla.

Tieliikenteessä ei ole sanansijaa kummalle käy huonommin mahdollisen onnettomuuden sattuessa.

Viimeaikojen lukuisten liikenneturmien ja -kuolemien sekä niitä seuranneen kansalaisten liikenneraivon vuoksi hämeenlinnalainen Kuljetus V. Lamberg oy:n yrittäjä Ville Lamberg halusi tuoda liikenneturvallisuussanomaa oman lapsensa hoitopaikkaan, Hattelmalan päiväkotiin yhdessä Sisä-Suomen kuljetusyrittäjien toimitusjohtajan Pia Vuoren kanssa.

– Haluan kertoa lapsille kuinka isoja rekat loppujen lopuksi ovat ja että kuljettajakaan ei näe joka kohtaan auton ympärille, koska rekassa on niin sanottuja pimeitä kulmia, Lamberg sanoo.

– Rekat eivät myöskään pysähdy ihan niin helposti kuin henkilöautot. Pysähtymismatka riippuu massasta, vauhdista, kelistä ja reagointinopeudesta, hän korostaa.

Sanomaansa avittaakseen Lamberg nosteli päiväkotilapsia tutustumaan rekkaan sisälle ja jakoi heille yhteistyössä keltaiset turvaliivit ja heijastimet paremman näkyvyyden takaamiseksi liikenteessä.

Kolmevuotiaan Telma Heiniluoman mielestä rekka näytti kivalta, mutta myös aika isolta ja pelottavalta. Hän kertoi, että vanhemmat ovat hänelle kotona puhuneet liikenneturvallisuusasioista.

Jonkin verran liikenneturvallisuus nousee esiin myös Hattelmalan päiväkodin arjessa.

– Etenkin isompien lasten puolella liikenneturvallisuudesta puhutaan enemmän. Ja aina kun liikutaan lasten kanssa päiväkodin ulkopuolella, laitamme kaikille heijastinliivit ja kerromme katua ylittäessä miten pitää toimia, sanoo lastenhoitaja Lea Lohman-Pylkkänen.

Luonnostaan kaikki isot vempaimet kiinnostavat lapsia.

– Aina, kun päiväkodin lähistölle tulee joku työkone, niin pojat kuin tytötkin juoksevat aidalle niitä katsomaan. Onhan se kiva, että nyt pääsee oikein luvan kanssa rekkaan sisälle, toteaa lastentarhanopettaja Emma Pulkkinen.

Työkseen kymmenisen vuotta isoa täysperävaunurekkaa ajanut Ville Lamberg kertoo heränneensä oikein tosissaan miettimään rekan kokoa, kun hänen tyttärensä oli istunut hytissä ja pohtinut ääneen, kuinka paljon isommalta rekka sieltä näyttääkään kuin liikenteessä vaikkapa henkilöauton ikkunasta katsottuna.

– Ajattelin, että voisihan rekkaa näyttää muillekin lapsille. Kysyin päiväkodilta onnistuuko, ja sain Scanialta auton lainaan. Pääasia on, että saataisiin turvallisuutta lisättyä tien päälle, Lamberg pohtii.

Samoilla linjoilla on myös Sisä-Suomen kuljetusyrittäjien toimitusjohtajan Pia Vuori.

– Toivomme valppautta kaikilta liikenteessä kulkijoilta. Myös muilla kuin kuljettajilla on siellä velvollisuuksia. Yhteispeliä ja yhteisten liikennesääntöjen noudattamistahan liikenne on, Vuori sanoo.

Kuljetusyrittäjien etujärjestön edustaja Pia Vuori kertoo yhdistyksen pyrkivän viemään viestiä liikenneturvallisuusasioista yrittäjille.

– Olen aina korostanut mallikkaasti toimimista liikenteessä motolla: “Vaikka on itse isokokoinen, on hyvätapainen”.

Myös Lamberg kertoo painottavansa kuljettajilleen huolellisuutta liikenteessä. HÄSA

 

Menot