Kanta-Häme Hämeenlinna

Iso käänne uuden keskussairaalan suunnittelussa: Assiin tuleekin neljä erillistä rakennusta

Jumittunut allianssin työskentely pantiin uusiksi, ja suunnittelu alkoi puhtaalta pöydältä. Uuden suunnitelman toivotaan tuovan vaaditut miljoonien eurojen säästöt. Vanhan sairaalan osan käyttämisestä saatetaan luopua.
Uusiksi pannuissa uuden Assi-sairaalan suunnitelmissa sairaalan alue Ahvenistontien varressa näyttää tältä. Poliklinikka-rakennuksessa on pääosa vastaanottohuoneista, Päiväkirurgia on "kuumassa sairaalassa". Katusisäänkäynnistä sairaalaan tulevat julkisen liikenteen käyttäjät. Havainnekuva: Ahveniston sairaalan allianssi

Uutta Kanta-Hämeen keskussairaalaa eli Assia on alettu suunnitella aivan uudelta pohjalta. Yhtenäisen ison sairaalakiinteistön sijasta nyt suunnitellaan neljää erillistä rakennusta, jotka kuitenkin ovat kytköksissä toisiinsa. Sairaanhoitopiiri lähetti tiedotteen uusista suunnitelmista sen jälkeen kun Hämeen Sanomat julkaisi asiasta artikkelin.

Suunnitelmissa ovat yhä erikseen kilpailutettavan pysäköintitalon rakentaminen ja myös erillinen K-kauppa.

Käänne tapahtui marras-joulukuussa, kun sairaanhoitopiirin johto katsoi, ettei sairaalan suunnittelu niin sanotulla allianssimallilla ollut edistynyt toivotusti. Ero kustannusarvion tavoitteeseen, 320 miljoonaan, alkoi taas kasvaa muutamaan kymmeneen miljoonaan euroon.

Osana aiemmin päätettyä kustannuskuria ehti sairaanhoitopiirin valtuusto syksyllä päättää, että vanhan sairaalan C-rakennus pidetäänkin käytössä ja se kytketään uuteen Assiin tunnelilla. Näin ei välttämättä tapahdu.

– Tällä hetkellä suunnittelun lähtökohta, että luodaan yksi kokonaisuus, eli C-rakennusta ei hyödynnetä, ja sen toiminnot on sijoitettu Assiin, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen.

Lopullisesti C-rakennuksen kohtalo ratkaistaan myöhemmin keväällä.

Osista tulee erilliset rakennusteknisesti

Kukkonen korostaa, että rakennuksista tulee erillisiä rakennusteknisestä näkökulmasta.

– Toiminnallisesti, eli sairaalaa käyttäville ammattilaisille ja asiakkaille, rakennukset eivät näyttäydy erillisinä. Ne ovat niin tiiviisti yhteydessä, että käytännössä ne näyttävät ulospäin yhdeltä rakennukselta.

Suunnittelun pohjana on, että neljään rakennukseen sijoittuvat erilaiset toiminnalliset kokonaisuudet: vastaanotto, osastot, niin sanottu kuuma sairaala (eli muun muassa leikkaussalit) ja tukipalvelut (apteekki, tekniset palvelut, ruokahuolto).

Kukkosen mukaan kyse on aivan uudesta innovaatiosta suomalaisessa ja pohjoismaisessa sairaalarakentamisessa. Vastaavia on esimerkiksi Hollannissa, Ranskassa ja Australiassa.

– Konsepti on vielä kesken. Tammikuun lopulla on tiedossa miltä uusi sairaala todella näyttää.

Mikä muuttuu aiempaan suunnitelmaan verrattuna käyttäjän näkökulmasta?

– Sairaalasta tulee asiakkaalle selkeämpi. Orientaatio (suunnistautuminen, olinpaikan tietäminen) on helpompaa. Silläkin on merkitystä, että ympäröivä luonto pyritään saamaan entistä paremmin näkymään vuodeosastolle, Kukkonen kuvailee.

– Henkilökunnalle voi tulla monessa tapauksessa lyhemmät yhteydet eri paikkoihin, kun pääosin liikutaan kerrosten välillä eikä horisontaalisesti pitkiä matkoja. Yhteistiloistakin tulee tehokkaammat.

Kun syksyllä päätettiin allianssityön tehostamisesta, Petrus Kukkosen vetämän muutosryhmän yhdeksi tavoitteeksi asetettiin, ettei hoitotiloja ja -tarjontaa supisteta.

Kukkonen kertoo, että mitään hoitoon liittyviä tiloja ei ole nyt supistettu.

– Kaikki toiminnalliset tilat ovat yhä mukana, mutta tiiviimmässä ja kustannustehokkaammassa rakenteessa.

Vuodeosaston tekeminen vertautuu hotellin rakentamiseen

Assin hyötyneliöt saatiin jo aiemmin puristettua noin 37 000:een. Vaikka uudet suunnitelmat tuovat siihen hiukan lisää, syntyy vaadittu kustannussäästö siitä, että ”erillisissä” rakennuksissa on rakennusteknisesti erilaiset vaatimustasot.

Esimerkiksi: vuodeosasto on erillisine huoneineen kuin hotelli, jolloin rakennustekniset vaatimukset tulevat hotellirakentamisesta; vastaanotto-osan rakennustekniikkaa määrittää toimistorakentaminen.

Aiemmissa suunnitelmissa vähempi tehokkuus liittyi muun muassa logistiikkaan, käytäväratkaisuihin ja päällekkäisiin rakenteisiin (esimerkiksi vuodeosasto sijaitsi ”kuuman sairaalan” päällä).

– Nyt kun voimme optimoida rakennuksen suoraan sinne sijoittuvan ydintoiminnan kautta, saadaan tehokkuus merkittävästi paranemaan. Eri osia ei jouduta sovittamaan yhteen muiden tilojen kanssa, Kukkonen sanoo.

Keskussairaalan vanhasta osasta ei näillä näkymin käytetäkään yhtään osaa, vaikka sairaanhoitopiirin valtuusto ehti toisin päättää viime vuoden lopulla. Arkistokuva: Riku Hasari

Tuntematonta mallia ei aluksi valittu

Nyt työstettävä malli oli esillä jo uuden sairaalan suunnittelua aloitettaessa.

– Yksi syy, ettei sitä valittu, on varmaan se, että tämän tyyppinen sairaalarakennuksen ratkaisu oli monille tuntematon. Nyt tämä lähti rakentumaan, kun annoimme ammattilaisille vapaan kaistan miettiä rohkeasti kaikkea uudella tavalla.

Kustannustehokkuutta voidaan saada myös urakoista.

– Neljä rakennusta voidaan tehdä omina kokonaisuuksinaan, jolloin urakoita voidaan pilkkoa järkevämmin ja useampi urakoitsija voi osallistua tarjouskilpailuun, Kukkonen sanoo.

Vaikka rakennukset valmistuisivatkin hiukan eri aikaan, ne on tarkoitus ottaa käyttöön yhtä aikaa. Assin tavoiteaikataulu ei ole muuttunut: rakentamispäätös on menossa sairaanhoitopiirin hallitukseen toukokuussa ja valtuustoon kesäkuussa, rakentaminen alkanee ensi kesänä ja valmista pitäisi olla vuonna 2025.

Allianssille ei värvättykään uutta vetäjää

Sairaalan allianssin vetäjä jätti tehtävänsä marraskuussa. Uutta projektipäällikköä ei valittukaan, vaan projektijohtaja Petrus Kukkonen vetää allianssia oman toimensa ohella.

Tätä tahtoivat myös sairaanhoitopiirin allianssikumppanit Skanska, Sweco ja arkkitehtitoimistojen työyhteenliittymä Integrated.

Kukkonen sanoo, että allianssin toiminta ja johtaminen uudistettiin kokonaan.

– Aiemmin toiminta perustui suunnittelualoihin, mutta nyt toimivat rakennuskohtaiset, monialaiset suunnitteluryhmät.HäSa

Lue myös:

Ahveniston sairaalan allianssi joutuu vaihtamaan vetäjää – Assin kustannuksia on puristettava alas (26.11.2019)

Assi-sairaalassa panostetaan taiteeseen – Taidekoordinaattori palkattu mukaan jo kehitysvaiheessa (14.12.2019)

Vanhaa Kanta-Hämeen keskussairaalaa korjaillaan lähivuosina vielä miljoonilla euroilla (11.12.2019)

Uutista päivitetty juttulinkeillä 14.1. kello 14.56.

Pääkuvan kuvatekstiin lisätty tietoja 14.1. kello 16.37.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic