Kanta-Häme

Iso koivu katkesi vanhalla hautausmaalla – neljä naista ja kaksi koiraa vaaravyöhykkeellä

Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla sattui perjantai-iltapäivällä vakava vaaratilanne, kun yksi puiston iäkkäistä koivuista katkesi kahtia puoli kolmen jälkeen.

Onnettomuuden sattuessa puiston lähistöllä asuva Anneli Rostedt oli istuskelemassa ystäviensä Tarja Kaasalaisen, Eija Rantasen ja Mari Järvisen kanssa penkillä, joka sijaitsee aivan katkenneen puun vieressä. Seurueella oli mukanaan myös kaksi koiraa.

– Yläpuoleltamme alkoi kuulua kovaa rätinää, ja sitten puu kaatui viereemme. Yksi oksista otti vähän käsivarteeni, onneksi muihin ei osunut eivätkä koiratkaan tulleet levottomaksi. Toinen koirista oli sidottuna koivuun, mutta puu kaatui vinoon koiraan nähden, Rostedt kertaa tapahtumia.

Naisseurue ilmoitti tapauksesta hätäkeskukselle. Rostedtin mukaan hetken päästä ilmoituksesta paikalle saapui kolme kaupungin työntekijää ja myöhemmin myös metsuri, jotka totesivat puun olleen terve.

Silminnäkijät olivat toista mieltä:

– Koko puu katkesi noin 3–4 metrin päästä maapinnasta, ja se oli siitä kohdasta ihan mätä. Tapahtumahetkellä ei edes tuullut paljon, Rostedt tuhahtaa.

Puun katkeamisen todisti myös vanhan hautausmaan puistossa bussia odotellut Antti Sistonen. Hän vahvistaa Rostedtin kuvauksen tapahtumien kulusta.

– Puistossa ei ollut mitään tuulenpuuskaa eikä myrskyä, puu katkesi aivan omia aikojaan. Runko oli noin sylin paksuinen ja täysi laho. Se kaatui osittain hiekkaisen kevyen liikenteen väylän päälle.

Sistosen mukaan puistossa oli tapahtumahetkellä paljon ihmisiä liikkeillä, joten ainekset olivat paljon pahempaankin onnettomuuteen.

 

Anneli Rostedtin mielestä kaupungin olisi syytä miettiä tapoja, joilla vanhojen puiden kuntoa tarkistetaan.

– Puiden kunto pitäisi selvittää ihan ylhäältä saakka. Nyt tarkistusreikiä on porattu vain parin metrin korkeuteen.

Antti Sistonen on samoilla linjoilla. Evp. ylikonstaapelina hän hämmästeli myös hätäkeskukseen annetun tiedon kulkua viranomaisille.

– Nykyinen hälytysjärjestelmä on sellainen, ettei tällaisista ilmoituksista seuloudu välttämättä mitään tietoa poliisille. Kysäisin tapauksesta poliisissa työskentelevältä naapuriltani, eikä hän ollut saanut tästä tietoa, vaikka on kenttäjohtaja.

 

Vanhan hautausmaan puisto on ollut Rostedtille ja hänen ystävilleen tärkeä paikka, jossa he ovat istuskelleet usein yhdessä.

Nyt tapaamiset täytyy järjestää jossain muualla, sillä vanhalle hautausmaalle ei uskalla enää mennä, kun roska-astioihin sidottuja puiston penkkejäkään saa siirrettyä pois isojen puiden alta.

– Emme todellakaan mene enää hautausmaalle, sen verran sykähdyttävä tilanne tämä oli. Sydänkohtaus meinasi olla lähellä, ja jos olisi oikein huonosti käynyt, sekä koira että meidän polvemme olisivat jääneet rungon alle. Minä liikun rollaattorilla, enkä olisi päässyt edes väistämään, jos puu olisi tullut pahemmin päälle, Rostedt huokaa.

Rostedt jää tarkkailemaan kätensä kuntoa viikonlopun ajaksi. Vielä perjantaina hän ei kokenut tarpeelliseksi mennä näyttämään kättä terveydenhuoltoon, vaikka siihen tuli naarmu ja se oli koukistaessa kipeä. HäSa

 

Lue myös: Isoveli valvoo Hämeenlinnan lahoja puita – vanhan hautausmaan tapaus harvinainen laatuaan

 

Tuoreimpia artikkeleita