Kanta-Häme

Iso korjausvelka ajaa veronkorotuksiin

Hattulassa kunnanhallitus esittää sekä tuloveroprosentin että kiinteistöverojen nostoa ensi vuodelle.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) perustelevat korotuksia varsinkin kunnan rakennusten korjausvelalla.

Lähivuosien suurin hanke Hattulassa on Tuulia-kodin eli vanhainkodin remontointi. Lisäksi kunnassa on tarkoitus aloittaa uuden koulun suunnittelu. Se korvaa tulevaisuudessa Hurttalan ja Rahkoilan koulut, ja samaan yhteyteen voi tulla muitakin palveluita.

– Korotuksella yritämme varmistaa tulopohjan, jotta raha riittää tulevaisuudessa sekä investointeihin että palvelutason ylläpitoon, Heidi Rämö sanoo.

Uudelle valtuustolle helpompi alku

Tuomolan mukaan verojen korotus on tarpeen siksikin, ettei ensi vuoden alussa työnsä aloittava uusi valtuusto joudu heti ratkomaan talouden ongelmia.

– Itse jään pois valtuustotyöstä, mutta toivon, että uusi valtuusto ja seuraajani pääsevät helpommalla kuin me neljä vuotta sitten, Tuomola sanoo.

– Kun nykyinen valtuusto aloitti, me saimme eteemme plusmerkkisen budjetin. Se oli kuitenkin alibudjetoitu niin, että toteutuma oli 3,7 miljoonaa miinuksella, Tuomola sanoo.

Tuomola myös ennakoi, että edessä on pitkä taantuma.

Hattulan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tuloveroprosentti nostettaisiin tasan 20:een. Nyt lukema on 19,25. Korotuksen arvioidaan tuovan noin 1,1 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Vakituisten asuinrakennusten kiinteistövero esitetään pidettävän nykyisellä tasolla eli 0,4:ssä.

Sen sijaan yleiseen kiinteistöveroon esitetään korotusta 0,75:stä 0,8:aan ja vapaa-ajanasuntojen veroon 0,8:sta 1 prosenttiin. Myös ajatus yleishyödyllisille yhteisöille määrättävästä kiinteistöveroprosentista oli Hattulassa esillä, mutta kunnanhallitus päätti lopulta yksimielisesti esittää, että niiden kiinteistöveroprosentti olisi nolla.

Hattulan valtuusto päättää veroprosentit kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020