Kanta-Häme

Isoilla investoinneilla iskua naulatehtaalle

Naulojen ja rakennusraudoitteiden valmistaja Pintos Oy on toteuttanut isoja uudistuksia Jokioisten naulatehtaalla, jolla on takanaan jo 210 vuotta teollista raudanjalostusta. Alkuvuodesta tehtaalla tuli käyttöön nykyaikaistettu kuumasinkityslinja. Parhaillaan työn alla on sosiaalitilojen siirto kellarikerroksesta maan tasalle.

– Investointien avulla olemme voineet nostaa entisestään naulojen laatua sekä parantaa työturvallisuutta ja henkilökunnan viihtyvyyttä, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Pere.

Hän laskee, että Pintos on seitsemän omistajavuotensa aikana toteuttanut Jokioisten tehtaalla keskimäärin yli 100 000 euron investoinnit vuosittain. Investointeja on riittänyt pakkauskoneesta varaston lisäosaan.

Jokioisten naulatehtaan etuina Pere pitää selkeää varastointia, optimaalista materiaalinkiertoa ja henkilökunnan oma-aloitteisuutta, joka on auttanut mm. vedettyjen lankojen kehitystyötä. Asiakastyytyväisyys ja toimintavarmuus ovat hänen mukaansa Jokioisten tehtaan valtteja.

Naulatehtaassa on laitehankintojen ohessa myös peruskorjattu vanhoja koneita. Tehdas työllistää nykyisin noin 15 henkeä.

Uudistuksia kaikissa yksiköissä

Konsernitasolla Pintos on toteuttanut sarjan miljoonaluokan investointeja ja vienyt uudistuksia läpi kaikissa konsernin yksiköissä. Euran verkkotehtaalla valmistui viime vuoden lopulla käyttöön kaksi uutta vetolinjaa. Rauman Lapin tehtaalla ovat loppusuoralla uuden verkonhitsauslinjan asennus, uuden hallin rakentaminen ja tilojen muutostyöt.

Pintos Oy:n päätuoteryhmiin kuuluvat perusraudoitteet, Jokioisilla valmistettavat rautakauppanaulat, Eurassa tehtävät teollisuusnaulat sekä raudoitteet betonielementtiteollisuudelle. Konserniin kuuluvat Euran, Jokioisten ja Lapin naula- ja rakennusraudoitustehtaiden lisäksi puutuoteyritys Pintopuu Oy ja Pintos Svenska AB, NTS Trådspik- ja Pintos -brändituotteiden myynti Ruotsissa.

Konserni pärjää Tuomas Peren mukaan päämarkkina-alueellaan Pohjoismaissa hyvin halpatuotantomaita vastaan, vaikka kilpailu alalla on kireää, konenaulaimet ovat voimakkaasti yleistyneet ja finanssikriisi on koetellut rakentamisalaa. Pintos on onnistunut kasvattamaan myyntiään Pohjoismaihin. Ratkaisevia tekijöitä ovat Peren mukaan pakkaukset, laatu, toimitusaika ja toimintavarmuus. Hän summaa, että yrityksen päätuotteet ovat markkina-alueellaan aivan terävimmässä kärjessä.

– Myönteinen myynnin kehitys edellyttää meiltä jatkuvaa tilanneanalyysia ja nopeaa reagointia.

Kotimainen naulanvalmistus on Peren mielestä nykyoloissa jopa huoltovarmuuskysymys.

Perheyritys on nopea ja notkea

Pintos on 1956 perustettu suomalainen, perheomisteinen yhtiö, jonka pääkonttori on Eurassa. Menestys on perustunut Tuomas Peren mukaan arkailemattomiin investointeihin. Noin 15:n viime vuoden aikana investointeja on ollut yli 30 miljoonan euron edestä.

Jokioisten naulatehtaan omistus on vuosien varrella vaihtunut muutamaan otteeseen. Tiimi-insinööri Sami Myllyoja pitää kotimaista perheyritystä palkansaajan kannalta turvallisempana kuin isoa pörssiyhtiötä.

– Tällainen on nopea ja notkea tekemään päätöksiä tässä ja nyt. Eikä eletä kvartaaleittain. Kun minun aikanani on ollut monta omistajaa, tämä tuntuu parhaimmalta.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä on tyytyväinen, että kunnassa on kotimaisessa omistuksessa olevaa teollisuutta. Kunta on lahjoittanut tontinostajille jo pitkään pari laatikkoa Pintoksen nauloja. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic