Kanta-Häme

Isojen rakennushankkeiden aika päättyy Lopella

Jo useamman vuoden jatkunut rakentaminen päättyy tällä erää Lopella ensi vuonna, kun Läyliäisten koulun saneeraus valmistuu.

– Sen jälkeen kunta voi hetken hengähtää. Vielä ensi vuonna investoidaan 2,8 miljoonalla eurolla, mutta sitten investointimenot putoavat runsaan miljoonan euron vuositasolle, kertoo talousjohtaja Pekka Leppänen.

Läyliäisten koulun lopputyötä vievät investointipaketista vielä 1,6 miljoonaa euroa. Muuta suurta ei tehdä, mutta Launosiin saadaan Vähikkäläntielle pitkään odotettu suojatie.

Ensi vuoden talousarviosta on jouduttu laatimaan 450 000 euroa alijäämäinen. Budjettia rasittavat isot poistot, sairaanhoitopiirin maksuosuuden kasvu 600 000 eurolla sekä verotulojen väheneminen.

Alijäämää edeltää kahdeksan ylijäämäistä tilinpäätöstä. Kunnanjohtaja Karoliina Frank kertoo, että myös tämän vuoden tilinpäätöksestä on tulossa ylijäämää. Ylijäämää kunnalle on kertynyt jo 11 miljoonaa euroa.

Kunta on viime vuosina joutunut ottamaan lainaa rakennettuaan sekä Launosten koulun laajennuksen, Silmänkannon teollisuusalueen kunnallistekniikan että Läyliäisten koulun laajennuksen ja saneerauksen.

Ensi vuonna velkaa joudutaan edelleen kasvattamaan, mutta kokonaisvelka asukasta kohti ei yllä kuntien keskiarvoon. Kaikkien kuntien keskimääräinen velka on lähes 2900 euroa asukasta kohti, kun Lopella jäädään reippaasti alle 2680 euron.

Kuntalaisten kannalta ensi vuoden talousarvio näyttää valoisalta, sillä palveluja kohennetaan leikkaamisen sijaan.

Vanhainkodin Harjukodin hoivaosastoa laajennetaan 15 hoitopaikasta 17:ään ja samalla perustetaan yksi lähihoitajan toimi lisää.

Kunnanjohtaja Karoliina Frank pitää tärkeänä kehittää koulujen digitalisaation lisäksi myös kuntalaisten etätyömahdollisuutta. Kunta järjestää kunnantalolle ja kirjastoon useamman etätyöpisteen.

Asukkaiden viihtyvyyttä tehostetaan parantamalla myös ympäristön hoitoa. Tekninen toimi saa uuden ympäristön hoitoon keskittyvän työnjohtajan. Kuntaan palkataan myös ympäristösuunnittelija.

Varhaiskasvatuksessa päiväkodinjohtajien määrä vähenee kolmesta kahteen, kun varhaiskasvatuspäällikkö alkaa vastata yhden yksikön johtamisesta. Launosten päiväkodin johtajan virkaa ei täytetä.

Kunnanvaltuusto käsittelee talousarvion ensi maanantain kokouksessaan.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic