Kanta-Häme

Isosuo valmistelee Ilkkalasta rikosilmoitusta

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo aikoo tehdä poliisille rikosilmoituksen valtuustoon valitusta Kari Ilkkalasta (ps.).

Kysymys on vastavedosta Ilkkalan tutkintapyyntöön Isosuosta, useista muista kaupungin virkamiehistä ja yhden yksityisen yrityksen toimitusjohtajasta.

Isosuo katsoo, että Ilkkala on syyllistynyt laittomaan ilmiantoon ja törkeään kunnianloukkaukseen.

Jupakassa on kysymys kaupungin myöntämästä takauksesta hämeenlinnalaisen konepajan teollisuushallin laajennuslainalle.

Ilkkala katsoo kaupungin virkamiesten antaneen tahallaan väärää tietoa luottamuselimille Kiinteistö oy moreeni-metallille myönnetyn takauksen yhteydessä. Kiinteistöyhtiö omistaa konepaja M-Componentsille 2000-luvun alussa rakennetun ja kuluvana vuonna laajennetun ja osin peruskorjatun teollisuushallin. Kaupunki on kiinteistöyhtiön vähemmistöosakas.

Ilkkalan mukaan M-Components on myös aiheuttanut huomattavaa vahinkoa kiinteistöyhtiölle ja kaupungille.

Epäily tahallisesta vahingoittamisesta

Juha Isosuo kertoo, että Ilkkalan tutkintapyynnöstä keskusteltiin viime maanantaina Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa. Tiedon tutkintapyynnöstä hän sai 13.12. Iltalehdestä.

– Keskustelun perusteella totesin, että minun on syytä kertoa asiasta kirjeellä valtuutetuille. Päätin myös, että tutkintapyyntö Ilkkalasta on tarpeen tehdä, Isosuo sanoo.

Kaupunginvaltuutetuille lähettämässään kirjeessä Isosuo sanoo, että hänen virkatehtäviensä tutkiminen sopii erittäin hyvin, koska mitään salattavaa ei ole.

Hän kertoo olleensa mukana neuvottelemassa kiinteistöyhtiön takauksesta, koska se on hänen tavanomaista työtään. Sen sijaan asian valmistelu ja esittely kuului kaupunginjohtaja Tapani Hellsténille.

Juha Isosuo pitää selvänä, että Kari Ilkkalan tutkimuspyynnön tarkoituksena on tahallinen vahingoittaminen. Hän myös arvelee sen liittyvän Asunto oy Possentie 1:n ja kaupungin väliseen vahingonkorvausriitaan, jossa Ilkkala on välillisesti asianosainen. Ilkkala on taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen jäsen ja osakas.

Isosuo kirjoittaa, ettei varmasti ole sattumaa, että Ilkkalan tutkimuspyyntö on tehty tilanteessa, jossa Hellsténin valinta Kevan toimitusjohtajaksi on varmistumassa ja neuvottelut kaupunginjohtajan viran täyttämisestä käynnistyvät. Hänestä ei myöskään ole sattumaa, että Iltalehden toimittaja tiesi Ilkkalan tutkimuspyynnöstä ennen kuin kukaan asianosainen.

Myös työsuojelukysymys

Isosuo sanoo, että päätös tehdä tutkintapyyntö Ilkkalasta on hänen oma ratkaisunsa, mutta asialla on vaikutusta myös muihin kaupungin viranhaltijoihin ja työntekijöihin.

Isosuo kirjoittaa, että on äärimmäisen ikävää, että Kari Ilkkalan tekemällä tutkintapyynnöllä pyritään painostamaan viranhaltijoita pelkästään poliittisten tavoitteiden takia. Aiheettomat tutkintapyynnöt ovat myös työsuojelukysymys, johon hänen mielestään Hämeenlinnan kaupungin tulee työnantajana puuttua.

Ilkkala kiistää

Ilkkala sanoo, ettei missään nimessä itse vuotanut tietoa tutkintapyynnöstä Iltalehteen.

– Tutkintapyyntö on tehty jo aikaa sitten ja esimerkiksi vaalikampanjan aikana en halunnut tuoda sitä julki, koska se ei liity politiikkaan, vaan on aivan erillinen asia. Se ei myöskään liity kaupunginjohtajan paikan täyttöön, koska tutkintapyyntö on tehty ennen Hellsténin Keva-hakua.

Isosuon tutkintapyynnöstä Ilkkala on iloinen.

– Saadaan asioita tutkituksi juridisesti, jos Isosuon tutkintapyyntö etenee. Tosin se ei voi edetä ennen kuin oma tutkintapyyntöni on tutkittu ja on päätetty, johtaako se jatkotoimiin. Isosuohan epäilee minua laittomasta ilmiannosta ja kunnianloukkauksesta.

Ilkkala on sitä mieltä, ettei häntä voi syyttää kunnianloukkauksesta, vaan Iltalehti vastaa omasta uutisoinnistaan. (HäSa)

 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic